Civilförsvarsförening Linköping

Ny hemsida

Förbundet har lanserat en ny och rejält uppfräschad hemsida civil.se som är avsevärt snyggare och mer modern än tidigare. I samband med det försvann dessvärre alla ”undersidor” på denna föreningssida.

Sidan för er som är intresserade av Linköpings FRG d.v.s. Frivilliga ResursGrupp hittar ni här FRG för kandidater .

Vill Du veta mer om FRG i allmänhet (dvs inte specifikt för Linköping) hänvisar vi till frivilligaresursgruppen.se där du kan läsa om typiska uppgifter, förutsättningar, utbildningen mm.

Orolig omvärld – Tre tips för en robustare vardag

Med anledning av den tragiska situationen i och utanför Ukraina och den osäkerhet det medför är det många som undrar vad de själva bör göra för sin egen trygghet och hur de kan hjälpa samhället och t.ex. de flyktingströmmar som kan förväntas.

Hellre förberedd än efterklok! Klicka på ”rubrikknapparna” nedan.

Alla bör ta del av MSB-informationen i ”Om krisen eller kriget kommer (PDF)” (Den finns på flera olika språk längst ner på sidan som öppnas)

Det finns många andra bra informationskällor:

Krisinformation.se – Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner

Kom ihåg att se över vad du saknar och hellre köpa lite extra men ofta än mycket och sällan (du vill väl inte vara en del av problemet att viktiga varor tar slut…!?).

När du känner att DU och dina närmaste är bättre förberedda (med kunskap, extra mat, vatten och utrustning) kan du göra skillnad genom att hjälpa andra!

Sveriges beredskap blir bättre ju fler som går med i någon FFO (frivillig försvarsorganisation), t.ex. Civilförsvarsförbundet. Organisationerna har olika inriktningar och bidrar på så sätt till såväl specialisering som bredd.

FFO-medlemmar kan gå en kostnadsfri grundutbildning för att ingå i FRG, Frivillig ResursGrupp. Kursen (12×3 timmar) har samma upplägg i hela Sverige och när du är färdig kan du avtala om att på frivillig grund ingå i kommunens FRG för att – om möjligt – ställa upp när kommunen behöver hjälp. Se separat sida för FRG-intresserade.

 

Kommande händelser

  • Föreningsstämma torsdagen den 30 mars kl 1800. Kallelse kommer skickas ut till alla betalande medlemmar.

Fler tips och nyheter (senaste inlägg överst)

I dessa oroliga tider är vi glada att fler vill engagera sig och vi har därför fått ett stort antal nya medlemmar via anmälningssidan. Vi tar kontakt med er. Om vi inte hunnit kontakta just dig ännu så håll ut! Vi kommer göra det inom de närmaste dagarna (vi som är engagerade i föreningen är frivilliga som  hjälper till på vår fritid).

Läs gärna mer om föreningen här nedan så länge.

Känns det som att du har lite för mycket i plånboken eller på kontot? Är du kanske en av de medlemmar som glömt att betala medlemsavgiften i år? Du kanske inte ens har fått någon avisering om att betala och i så fall kan vi inte klandra dig (att hålla ett medlemsregister helt uppdaterat är ingen lätt uppgift så om du t.ex. flyttat eller bytt e-postadress de senaste två åren kan det hända att du inte fått något inbetalningskort).

Kontrollera din folder för skräppost och kontakta oss om du tror att dina uppgifter är inaktuella.

Eftersom pandemirestriktionerna lättat hoppas vi snart kunna ha ”vanliga” medlemsaktiviteter igen och det vill du väl inte missa!?  Alla medlemmar – såväl aktiva som passiva – bidrar till föreningens viktiga arbete med att sprida kunskap och ansvara för FRG-grundutbildningen för att på så sätt göra individer och samhället robustare.

Som betalande medlem kan du förutom möjlighet att gå kostnadsfria FRG-utbildningar även kandidera till styrelsepost och andra förtroendeuppdrag vid stämman den 30 mars. Alla betalande medlemmar gör skillnad!

I dagsläget är det inte aktuellt att hjälpa till på föreningsnivå men situationen kan ändras. Tills vidare kan man läsa mer och anmäla sitt individuella stöd via kommunens sida för detta på https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/Angaende-situationen-i-ukraina/

Måndag den 6 mars kl 1500 testas VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.

VMA testas kl 1500 första helgfria måndagen den tredje månaden i varje kvartal dvs i mars, juni, september och december.

Det sägs att nytt år innebär nya möjligheter. Styrelsen har diskuterat vad vi kan göra så fort läget återgår till det ”normala”. Vi vill mycket och hoppas kunna genomföra roliga och nyttiga aktiviteter för er medlemmar i framförallt Linköping och Norrköping, för invånarna där vi verkar både i form av kostnadsfria utbildningar inom självskydd och hemberedskap samt olika trygghetsskapande åtgärder inom den frivilliga resursgruppen, FRG. Vad gäller FRG (där Civilförsvarsförbundet har utbildningsansvar och föreningen fungerar som värd för) så säger kommunen att det kommer bli många övningstillfällen för våra anslutna FRG-resurser i år.

Fundera gärna på vad just DU vill ska hända? Är du nöjd med att vara betalande stödmedlem eller vill du engagera dig mer? Vad kan DU bidra med när vi kommer igång igen? Har DU ett bra kontaktnät? Vill DU arbeta i styrelsen eller känner du någon som skulle vara lämplig i nästa styrelse? mm mm

Vi blir jätteglada för ros och ris (dvs såväl beröm som klagomål)! Om vi vet vad ni tycker blir det lättare att förändra i rätt riktning! Ni hittar kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Alla medlemmar som har uppgett korrekt e-postadress bör ha fått e-post från Civilförsvarsförbundet med uppmaning att betala medlemsavgiften för 2022. Den är 175 kr för enskilda och 225 kr för familjer (där alla bor på samma adress). Betala gärna i tid så slipper förbundet slösa tid och porto på att göra nya utskick med vanlig post (de kan ju inte vara säkra på att de har rätt e-postadress om ni inte betalar).

Ni som inte har uppgett någon e-postadress (eller kanske har bytt så att den uppgivna inte längre gäller) kan därför räkna med att få en pappersavisering senare som förhoppningsvis kommer rätt såvida ni inte har flyttat sedan senaste utskicket och inte meddelat adressändring.

För att hjälpa er att hålla kontaktuppgifter uppdaterade har förbundet centralt skickat ut mejl med titeln ”Access to Civilförsvarsförbundet” till er angivna e-postadress. Där finns en personlig länk som gör det möjligt att logga in och underhålla sina egna personuppgifter i medlemsregistret. Länken var tidsbegränsad till ett dygn men har man fått den (från NetSuite.com) så kan man begära en ny länk.

 

Vi och förbundet skickar då och då ut information via e-post till dem som uppgett sådan adress (lite oftare än vi skickar ut via Postnord). För att det inte ska riskera att fastna/försvinna så är det en god idé att regelbundet (*) kontrollera sin e-postfolder för inkommande skräppost eftersom de flesta epostsystem har en funktion för att flytta misstänkt skräppost till en särskild folder men ganska ofta hamnar helt vanlig (önskad) e-post där med!.

*) En del e-postsystem, t.ex. Outlook, tar bort skräppost automatiskt, typiskt efter en eller två veckor!

Även om ni förhoppningsvis lärt er att vara försiktiga med att klicka på länkar så är det bra om ni har ett uppdaterat ”internetskydd” till er dator och telefon för att minska risken för otrevligheter. Om ni står ut med reklam så finns det några gratisvarianter.

Lär er mer om internetsäkerhet (”Cyber Security”) på IT-störningar och informationssäkerhet – Krisinformation.se

Linköpingsföreningen är också den naturliga hemvisten för medlemmar i Norrköping efter att den föreningen lades ner för några år sedan. Ni är inte så många men vi vill naturligtvis att alla ska känna sig delaktiga. Kontakta gärna oss i styrelsen för förslag och önskemål. Vad kan vi hjälpa er att hitta på i Norrköping?

Vi har även några medlemmar på andra orter och ni är lika viktiga även om vi av naturliga skäl har svårt att hitta på någon aktivitet just där…

 

Vill du hjälpa föreningen?

Har Du ett bra kontaktnät ? Vill Du ordna medlemsaktiviteter eller hjälpa till med andra saker? Personer som brinner för ett tryggare och säkrare samhälle behövs alltid! Kontakta i så fall någon i styrelsen. Webbredaktören tar tacksamt emot förslag på texter att skriva här. Kontakta föreningen linkoping@civil2.se.

Bli medlem

Om Du inte redan är det vill vi naturligtvis jättegärna att Du blir medlem för att stödja arbetet för ett säkrare samhälle. Kom ihåg att ange Östergötland och Linköping.

Synpunkter

är alltid viktiga för oss! Kontakta oss när som helst på linkoping@civil2.se (så kommer mejl till Ordförande, Kassör och några till). Vi finns även på Facebookhttps://www.facebook.com/linkopingcivil

MVH Styrelsen genom Martin Blomberg
Ordförande, FRG-ansvarig, webb-redaktör och instruktör