FRG för kandidater

Välkommen!

På den här sidan kan du som (ännu) inte är medlem i Linköpings FRG (Frivilliga Resursgrupp) läsa lite om vad vi gör och hur du kan ansöka om medlemskap, om du känner att du har en bra bakgrund och vill hjälpa till att göra samhället stabilare.

Ni som redan har gjort en intresseanmälan kommer bli kontaktade när vi får information från Stockholm.

Läs mer genom att klicka på de olika rubrikerna här under (nyaste inläggen överst).

Behovet av FRG-resurser är fortfarande stort och vi räknar med att starta en ny grundutbildning och köra torsdagskvällar fr.o.m. den 21 september 2023 SAMT dagtid lördagen den 7 oktober med avslutning torsdagen den 23 november (det blir ingen utbildning under höstlovet vecka 44).

Vi höll ett informationsmöte i Stadshuset torsdagen den 7 september. Ett nyfiket gäng kom och lyssnade på oss och företrädare från vår uppdragsgivare dvs kommunen, där vi berättar om hur man kan göra skillnad. Läs mer om innehåll och förutsättningar för FRG längre ner, särskilt om Du inte hade möjlighet att komma.

Inbjudan har skickas till er som anmält intresse. Om Du inte gjort det kan du fortfarande anmäla intresse här https://frivilligaresursgruppen.se/bli-medlem/ (kom ihåg att ange Östergötland och Linköping) men det är bråttom om du vill komma med på höstens utbildning.

FRG är öppet för medlemmar i någon av Sveriges 18 FFO (frivilliga försvarsorganisationer).

I dessa oroliga tider är vi glada att fler vill engagera sig och vi har därför fått ett stort antal intresseanmälningar till FRG.

Det senaste året har vi haft två grundutbildningar (en som slutade i oktober och en som slutade i maj) och därmed har vi utbildat fler än 30 nya resurser där de flesta nu står till kommunens förfogande och bl.a. kommer kallas till övningar och olika skarpa uppdrag.

Tack och välkomna säger vi FRG-ansvariga och kommunens säkerhetsavdelning!

Behovet är dock fortfarande stort och vi räknar med att starta en andra grundutbildningar i september 2023. Vi planerar att hålla ett informationsmöte på kvällen torsdagen den 7 september. Mer information kommer men boka gärna in kvällen redan nu om du är intresserad!

Vare sig det handlar om naturkatastrofer, pandemier eller den tragiska utvecklingen i och utanför Ukraina och den osäkerhet det medför är det många som undrar hur de kan hjälpa samhället vid extraordinära situationer.

Gå med i någon FFO (frivillig försvarsorganisation), t.ex. Civilförsvarsförbundet, Lottakåren, Röda Korset, Brukshundklubben för att nämna några (se hela listan längre ner). Ju fler som gör det, desto bättre blir samhällets beredskap – och naturligtvis Din egen.

Aktiva FFO-medlemmar är berättigade att gå en kostnadsfri FRG-grundutbildning (12×3 timmar) för att därefter ingå i kommunens FRG och på så sätt kunna ställa upp när kommunen behöver hjälp. FRG är ett sätt att kunna vara med på fler saker än vad som anordnas inom ens FFO. Läs mer under andra rubriker här nedanför!

Vi har ett mångårigt och nära samarbete med Linköpings kommun. Vårt uppdrag är att rekrytera, organisera och utbilda FRG Linköping, dvs frivilliga som ska kunna stå till kommunens förfogande i samband med extraordinära händelser av sådan karaktär (större och/eller utdragna i tiden) att de ordinarie resurserna inte räcker till. FRG kan t.ex. informera allmänheten, hjälpa till vid utrymningar, organisera spontanfrivilliga, hantera nödvatten, köra transporter och hjälpa skadade.

FRG är en samverkansform och fungerar som en sorts paraply för 18 frivilliga försvarsorganisationer och kan därmed förenkla för kommunen genom att vara EN kontaktväg till ett stort antal utbildade resurser och frivilliga från olika områden. FRG Linköping är en del av Linköpings krisorganisation.

Corona-pandemin har visat på samhällets sårbarhet och har engagerat människor på olika sätt, bl.a. i form av ett ökat intresse för FRG, vilket vi uppskattar. Vi kontaktar fortlöpande er som anmält intresse. Under tiden kan ni passa på att läsa informationen på den här sidan.

Efter vinterns 2020/2021 långa uppdrag med trygghetsskapande åtgärder i Ryd och sedan, under maj månad, några dagar i Berga så fick FRG även uppdrag vid Valborgsmässoafton och vid skolavslutningen. Sommaren 2021 hade vi ett uppdrag att några kvällar i veckan ta över bemanningen av aktivitetscontainrar när den ordinarie personalen gick hem så att barn och ungdomar kunde fortsätta låna skateboards, bollar, kick-bikes mm. Under hösten hade vi uppdrag i samband med skolavslutningen och spelade återigen en viktig roll med trygghetsskapande åtgärder i utsatta stadsdelar Berga, Skäggetorp, Lambohov och Ekholmen.

2022 och 2023 har vi övat att upprätta trygghetspunkter vid ett flertal tillfällen och deltagit i trygghetsskapande vid Valborgsfirandet, skolavslutningarna liksom skolstarten.

Mer om FRG-konceptet

FRG-konceptet är huvudsakligen framtagen av Civilförsvarsförbundet och Krisberedskapsmyndigheten (numera MSB) men även SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, tidigare SKL) är inblandade. Ungefär hälften av Sveriges 290 kommuner har detta och Linköping var tidigt ute.

Grundutbildningen (*) är öppen och gratis för medlemmar i någon av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna (**) som på så sätt berikar med sina olika specialkompetenser (stabsarbete, radiosamband, sökhundar, tunga transporter, krisstöd etc.). Efter avslutad utbildning ingår man en överenskommelse med kommunen (eventuell arbetsgivare ska också informeras och ge samtycke). I och med det är man försäkrad och lovar också att i möjligaste mån stå till förfogande om det uppstår en kris som gör att kommunen behöver kalla in FRG. Man skall också att ställa upp på en del obligatoriska utbildningsmoment/övningar. Viss ersättning utgår vid skarp insats. 

Notera att FRG är frivilligt utan plikt och utgör därför ingen konflikt för er som eventuellt har ”gröna” avtal med försvarsmakten (de går före vid eventuell ”krock”) varför FRG snarare utgör en möjlighet till mer engagemang.

FRG är alltså en sorts paraplystruktur och ”en kontaktväg” för kommunens krisledning gentemot frivilliga resurser. 

Du behöver vara minst 16 år och behöver målsmans tillstånd om du är under 18 år. Du behöver inte vara svensk medborgare för att gå grundutbildningen men vissa uppdrag/insatser kan kräva svenskt medborgarskap (och eventuellt även säkerhetsklassning).

Lämpliga egenskaper är

  • initiativ, improvisationsförmåga och flexibilitet
  • förmåga att förmedla och ta emot information
  • förmåga att ta och få kontakt med människor i kris
  • bra kännedom om lokala förhållanden
  • stresstålighet

Efter genomförd grundutbildning finns ett flertal andra utbildningar inom FRG.

Här finns en sammanställning över vanliga frågor och svar.

Är du också intresserad av att bidra till att skapa ett robust samhälle där människorna har kunskaper och förmåga att klara olika händelser som kan drabba vår kommun? I så fall är du välkommen att kontakta oss!

Vill du bli en av medlemmarna i FRG LINKÖPING? Kontakta Leif Tollén eller Martin Blomberg eller anmäl dig på https://frivilligaresursgruppen.se/bli-medlem/.

  • Vår sårbarhet och våra möjligheter
  • Kommunkunskap
  • Den Frivilliga Resursgruppen
  • Information vid kriser
  • Att möta människor i kris
  • Första hjälpen med HLR
  • Kommunspecifik utbildning
  • 30-minutersmetoden (Att organisera spontanfrivilliga)
  • Brandkunskap med praktiska övningar i brandsläckning

Sedan 2018 ingår även momenten

  • Stabskunskap
  • Livsmedelshantering
  • Avslutande övning