Frivilliga resursgruppen ett viktigt komplement vid skogsbranden i Sala

Just nu härjar en stor skogsbrand utanför Sala. Skogsbranden har tvingat flera byar att evakuera och branden är fortfarande inte under kontroll. Mitt i arbetet finns frivilliga resursgruppen på plats för att bistå räddningstjänst och samordna frivilliga.

Lördag kväll den andra augusti fick den frivilliga resursgruppen i Västerås förfrågan från räddningstjänsten att bistå med frivilliga. Uppgifterna var varierande men handlade mestadels om logistik.

– Vi har bland annat kört ut mat till brandmännen, köpt in utrustning och hjälpt till med övriga uppgifter, skriver Västerås frivilliga resursgrupp på facebook.

Under måndagen utökades insatsen. Först kallades Arboga frivilliga resursgrupp in för att bistå Västerås frivilliga resursgrupp med leveranser av mat, bränsle och utrustning. Senare under dagen kallades även Fagersta frivilliga resursgrupp in.

Viljan att hjälpa till är stor. Ett flertal företag och privatpersoner har sponsrat arbetet med mat och förnödenheter. Medlemsantalet i Civilförsvarsförbundet runt området har även det ökat med människor som vill hjälpa till. Men att hjälpa till på rätt sätt är viktigt.

– Att göra en insats på egen hand kan vara livsfarligt och personer från allmänheten har redan skadats, meddelar Västerås frivilliga resursgrupp.

Hur länge uppdraget varar och hur många fler frivilliga resursgrupper som måste aktiveras är ännu oklart. Men förebyggande åtgärder har tagits.

– Vi har kontaktat frivilliga resursgrupper i Dalarna som har 100 frivilliga som är redo att bistå vid eventuella evakueringar och andra uppgifter, säger Västerås frivilliga resursgrupp.

Du som vill anmäla dig för frivilliginsatser kan göra det till Civilförsvarsförbundet som finns på plats i det Center som organiserar frivilliga i Västerfärnebo och på Bygdecentret. De kan även nås på 076 725 47 95 eller mailadress frivilligaresurser@sala.se.

Om du vill skänka pengar till skogsbranden kan du använda vårt 90-konto. Märk insättningen med ”Skogsbranden”. Pengarna kommer att användas till de drabbade och till hjälparbetarna som kämpar mot skogsbranden i Västmanland.
Insamlade medel 15/8: 793 600

Du som vill skänka förnödenheter till de som drabbats av branden: Ring telefonnummer 073 – 866 69 56 och kontrollera att det finns ett behov av förnödenheterna innan du åker till området och lämnar det.

Följ det arbete som frivilliga resursgruppen i Västerås gör på twitter och facebook.
Verksamhetsledare Pia Collin finns på plats och delar med sig av bilder på Norra Mälardalens distriktssida.
Civilförsvarsförbundet Sverige informerar från flera olika källor angående branden på twitter och facebook.

Ytterligare viktig information om branden hittar du på följande hemsidor:
Länsstyrelsen Västmanland
Krisinformation.se
sosalarm.se
Sala kommun

FRG-info till kommunerna

Läs mer om Frivilliga resursgruppen på civil.se/frg

Civilförsvarsförbundet i media ang skogsbranden:
Här besöker kungen brandområdet, Lantbruk
Två filmer från insatsen av Anders Nordkvist, Privatperson
Offrade semestern för att hjälpa till – VLT
De osynliga hjältarna – frivilliginsatserna, DT
Givmilda skänker till brandens offer, VLT
Utvärdera branden brett, VLT
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar branden i Nyhetsmorgon, TV4
Vi skulle inte klara oss utan volontärerna, TV4
Gåvorna till branddrabbade väller in, TT
Många vill hjälpa till, SVT
De kallar oss riddare, SR
Så kan du hjälpa branddrabbade, SVT
Jag känner att jag vill göra någonting, Eskilstuna-Kuriren
Massor av djur evakueras, SVT

Text: Joel Sundberg
Foto: Västerås frivilliga resursgrupp

 

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem