Hesa Fredrik som SMS

Vet alla vem Hesa Fredrik är och vad de ska göra när han skriker? Svaret på den frågan är så tveksamt att Hesa Fredrik nu ska moderniseras. I framtiden kommer Hesa Fredrik även att varna oss direkt i telefonen.

Hesa Fredrik (Viktigt meddelande för allmänheten, VMA) är ett varningssystem som kan rädda våra liv. När det är akut fara för liv och hälsa skriker Hesa Fredrik för att varna medborgarna. De som hör signalen ska ta sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation samt starta sin radio eller TV för att få information om situationen.

Att alla gör det som beskrivs ovan är tveksamt. Därför ska Hesa Fredrik nu moderniseras genom att även larma genom ett samtal till hemtelefonen och som ett SMS till mobiltelefonen. Samtal till hemtelefonen har testats i bland annat Medelpad med gott resultat och planeras att komma igång i hela landet redan i september.

Men att skicka ut SMS till berörda dröjer ett tag till. För att det ska bli verklighet krävs en lagändring som tillåter SOS Alarm att positionera personer samt ge dem tillåtelse att skicka SMS till personer utan att personen har begärt att få dessa. Om allt går som planerat ska SMS-systemet vara på plats hösten 2015.

Läs mer om Hesa Fredrik på: civil.se/tips-rad/vma , www.msb.se och www.hesafredrik.nu

Text: Joel Sundberg