Civilförsvarsförbundet skänker hjärtstartare

Hjärta att hjälpa logotypeI samband med internationella hjärthälsodagen den 26 september börjar Civilförsvarsförbundet att dela ut hjärtstartare till föreningar, byalag och organisationer över hela landet med små ekonomiska resurser. Hjärtstartarna är värda 15.000 kronor styck.

Utdelningen sker genom Civilförsvarsförbundets kampanj Hjärta att hjälpa. Krav för att få en hjärtstartare är bland annat att den görs tillgänglig för allmänheten. Vem som helst kan nominera. Beslut om tilldelning fattas av Civilförsvarsförbundets generalsekreterare.

­­- Risken att drabbas av ett plötsligt hjärtstopp finns där både för fattig och för rik. Därför vill vi gärna ge ideella organisationer som saknar egna resurser en möjlighet att få en hjärtstartare. Vi räknar med att kunna dela ut cirka 20 stycken under 2010, säger Civilförsvarsförbundets generalsekreterare Anders M. Johansson.

Varje år drabbas ungefär 10.000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara cirka 300 av dem. Med hjärtstartare kan betydligt fler räddas.

Ansökan görs via ett webbformulär som du hittar under Det gör vi -> Hjärta att hjälpa -> Ansök om hjärtstartare

Kontaktuppgifter:
Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, generalsekreterare, 070-647 60 95

Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65

Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 22.000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda i arbetet för en säkrare vardag. Detta sker genom bland annat utbildning av både barn och vuxna. Kampanjen Hjärta att hjälpa startades 2004. Civilförsvarsförbundets medlemmar verkar för att hitta sponsorer som finansierar lokala hjärtstartare. Hittills har det resulterat i 852 utplacerade hjärtstartare. I Sverige finns 4.000 till 5.000 hjärtstartare. civil.se