Civilförsvarsförening Karlshamn

Välkommen till Civilförsvarsförbundet Karlshamn!

Vi kan erbjuda kurser för vuxna, ungdomar och barn samt läger för ungdomar. De flesta av våra kurser är kostnadsfria för dig. Vi ställer också upp och hjälper till i nödlägen där samhällets ordinarie resurser inte räcker till, i så kallade FRG-grupper.

Är ni intresserade av hjärtstartare, utbildning i hjärt- och lungräddning eller någon av våra andra kurser är ni välkomna att höra av er till ordföranden i föreningen.

Läs mer om Karlshamns förening

Vad kan vi erbjuda ungdomar mellan 15 och 25 år?

Vi kan erbjuda olika ungdomsläger som är utspridda under året. Du betalar en mindre summa för lägret själv och resan till lägret betalar riksförbundet.

Det enda krav vi vill ha av dig är att du är medlem i någon  Civilförsvars-förening och det är för att försäkringar ska gälla.

För mer info kolla in riksförbundets sida under barn, unga.

Eller ring Johanna Jonsson, ordförande Civilförsvarsförbundet Karlshamn
0709-572647
karlshamn@civil2.se

Vad är en frivillig resursgrupp, FRG?

Vid samhällskriser kan kommunen behöva förstärkning från frivilliga. Under skogsbranden i Västmanland 2014 och under hösten 2015 hantering av flyktingsituationen kunde vi se vilken kraft det finns i frivilligheten. Genom att i förhand organisera frivilliga kan kommunen bättre dra nytta av engagemanget när en kris väl inträffar. Det finns ett koncept för detta som kallas för Frivilliga Resursgrupper (FRG). Konceptet bygger på samverkan med befintliga frivilligorganisationer.

FRG finns idag i ungefär hälften av Sveriges kommuner. Exempel på uppgifter som FRG kan ges i samband med en kris är:

  • att upprätta trygghetspunkter
  • kriskommunikation
  • nödvattenförsörjning
  • evakuering
  • administration och stabstöd
  • att organisera spontant tillströmmande frivilliga

Deltagare och ledare i FRG rekryteras från frivilligorganisationer. De har rekryterats för att de har erfarenhet, utbildning och personliga förutsättningar för att klara de arbetsuppgifter som gruppen kan ställas inför. De utbildas sedan av Civilförsvarsförbundets instruktörer, med ekonomiskt stöd från staten. Kommunen ansvarar för att teckna avtal med FRG:s medlemmar, samt att tillhandahålla lokaler för utbildning. FRG bör vidare inkluderas i lämpliga delar av kommunens arbete med krisberedskap, t.ex. övningsverksamheten.

I de kommuner där FRG fungerar bra finns det ofta en god kontakt mellan FRG och kommunens säkerhetsansvariga, samt ett gott stöd från kommunens politiska ledning.

Är ni intresserade kan ni ringa eller maila de FRG-ansvariga:

David Eriksson, david.eriksson@oktv.se, 0703-42 70 80

Lars-Peder Johansson, larspeder.johansson@gmail.com, 0708-88 64 99

Bilder från våra event

Nedan vill vi dela med oss från några av våra event som vi har fått glädjas åt. Håll utkik efter kommande event.

Kontakt

Vice ordförande

Ulla Arvidsson