Vad är en frivillig resursgrupp, FRG?
Vid samhällskriser kan kommunen behöva förstärkning från frivilliga. Under skogsbranden i Västmanland 2014 och under hösten 2015 hantering av flyktingsituationen kunde vi se vilken kraft det finns i frivilligheten. Genom att i förhand organisera frivilliga kan kommunen bättre dra nytta av engagemanget när en kris väl inträffar. Det finns ett koncept för detta som kallas för Frivilliga Resursgrupper (FRG). Konceptet bygger på samverkan med befintliga frivilligorganisationer.
FRG finns idag i ungefär hälften av Sveriges kommuner. Exempel på uppgifter som FRG kan ges i samband med en kris är:
- att upprätta trygghetspunkter
- kriskommunikation
- nödvattenförsörjning
- evakuering
- administration och stabstöd
- att organisera spontant tillströmmande frivilliga
Deltagare och ledare i FRG rekryteras från frivilligorganisationer. De har rekryterats för att de har erfarenhet, utbildning och personliga förutsättningar för att klara de arbetsuppgifter som gruppen kan ställas inför. De utbildas sedan av Civilförsvarsförbundets instruktörer, med ekonomiskt stöd från staten. Kommunen ansvarar för att teckna avtal med FRG:s medlemmar, samt att tillhandahålla lokaler för utbildning. FRG bör vidare inkluderas i lämpliga delar av kommunens arbete med krisberedskap, t.ex. övningsverksamheten.
I de kommuner där FRG fungerar bra finns det ofta en god kontakt mellan FRG och kommunens säkerhetsansvariga, samt ett gott stöd från kommunens politiska ledning.
Är ni intresserade kan ni ringa eller maila de FRG-ansvariga:
David Eriksson, david.eriksson@oktv.se, 0703-42 70 80
Lars-Peder Johansson, larspeder.johansson@gmail.com, 0708-88 64 99