Vintersäker – för en säkrare vinter

Hur gör du om elen går på vintern? Hur klär du dig inför att vistas ute i ordentlig kyla? Och hur utrustar du bilen inför körning i snö och låga temperaturer? Läs om hur du blir vintersäker i hemmet, ute, och inför bilfärden.

Hemma

I vintertid är man oftast extra sårbar om ett längre elavbrott sker eller ett större snöoväder drar in. Se till att vara förberedd så du klarar dig en tid i det kalla vädret om det skulle behövas.

Ta in ved så du klarar att hålla brasan vid liv om du behöver värma upp bostaden extra. Har du inte en vedspis/kamin så se till att ha en extra värmekälla ifall elen skulle gå, exempelvis en heatpal. Glöm inte att köpa till bränsle.

Köp in lite extra värmeljus och varma ullplädar som håller dig varm under kalla dagar. Kom ihåg att fylla på förrådet med tändstickor och tändare.

Se till att ha ett matförråd hemma som räcker några dagar om du skulle få det svårt att ta dig ut i snöoväder. Ha extra vatten hemma ifall att vattenledningarna skulle frysa eller om strömmen går.

Ha ficklampa och annan belysning lättillgängligt om strömmen skulle försvinna.

Om elen försvinner och du inte kan värma upp huset så samla familjen i ett mindre rum. Varje människa avger 70 watt och tillsammans får ni det varmare. Blir det riktigt kallt kan ni bygga ett tält under ett bord eller ställa upp stolar och lägga filtar över. Det finns också värmekuddar som avger värme.

Ute

Tänk på att klä dig rätt och helst efter lager på lager principen:

  • Underställ – ullmaterial rekommenderas
  • Mellanplagg – hålla dig varm och transportera bort fuktighet
  • Ytterplagg- vindtätt plagg med god ventilationsmöjlighet, luva som får plats med mössa under

Använd mössa, för är det en temperatur på runt minus 20 grader sker en värmeförlust på ca 70-75% om du saknar detta. Det är från huvudet du oftast mister mest värme. Var varmt klädd om fötterna och se till att hålla dem torra. Ha gärna med ett par extra sockar och använd helst ullmaterial. Bomullsmaterial ger dig lättare skavsår och är svårare att hålla torra. Använd vindtäta handskar och vantar av ull.

Ge dig inte ut på isar utan att veta att de är säkra att vara på och ha med dig isdubbar. Isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att du skall kunna ge dig ut. Tänk på att även tjocka isar kan ha svagheter.

Ha koll på vädret och ge dig inte ut i ostadigt väder. Tänk på att vädret kan förändras snabbt på högre höjder.

Ha med något att äta och gärna en varm dryck.

Ta med fulladdad mobiltelefon.

Se till att någon vet vart du ska och hur länge du förväntas vara borta.

I bilen

  • Snöspade
  • Grus eller sand (i exempelvis en 2-liters glassburk)
  • Startkablar
  • Bogserlina
  • Reflexvästar eller reflexer
  • Ficklampa
  • Nödljus
  • Reservbränsle både för dig och bilen, för dig kanske ett paket russin och något att dricka, gärna en varm dryck i en termos.
  • Filt, värmefilt eller liknande för att få upp värmen.
  • Se till att hålla bilen vältankad under hela vinterperioden. Blir du stående så kan en motor som håller värmen var din räddning. Se bara till att avgasröret inte blir översnöat och kanske ha en ruta något nedvevad för garanterad syretillförsel i bilen.
  • Följer barn med i bilen måste du ha med mat och dryck till dem i större omfattning med tanke på deras högre ämnesomsättning.

Måste du lämna bilen så skriv en lapp och lägg i bilen och berätta åt vilket håll du gick. Sätt ut varningstriangel på taket på bilen om det är mycket snö. Håll dig i närheten av bilen om du inte säkert vet var hjälp finns att få.