Gränsöverskridande

Det finns kommuner i vårt distrikt som har en fungerande FRG (Frivilliga resursgruppen) men det finns tyvärr allt för många som inte har det. FRG ska vara en extra resurs för kommunen när deras egna krafter inte räcker till. Det har skrivits mycket om hur FRG det senaste året har ställt sin tid och sin kompetens till samhällets tjänst. Det har handlat om allt från trygghetsvärdar vid flyktingmottagning till att vara kommuner behjälpliga vid till exempel vid otjänligt vatten. Och ändå har inte alla kommuner insett vilken otrolig resurs dessa personer är.

Under några år har olika aktörer jobbat för att få till en grupp som inte är enbart kommunernas resurs utan hela distriktets. Det har varit en lång process för att komma hit och idag har vi ett första möte för den nya regionala förstärkningsgruppen. Denna grupp ska kunna verka över kommungränser och kan kallas in av Länsstyrelsen när behov uppstår i en kommun.

Jag hoppas att denna grupp kommer att kunna vara ett gott exempel på hur vi genom samarbete och samordning nu har nått  fram till samverkan.