Trafik och resor

På resande fot

Om du är på väg på en utlandsresa eller bort i från ditt område, kom i håg att kolla över vilka viktiga telefonnummer som finns i området. Läs igenom säkerhets föreskrifter och kolla upp var nödutgång och eventuell hjärtstartare finns. Kolla över vilka transportmöjligheter som finns till och på området. Går det att ta tåg eller buss i stället för flyg. Skall du resa utomlands är det bra att kolla det finns speciella orosmoment att ta hänsyn till på just ditt resmål. Information om detta finner du på utrikesdepartementets hemsida

Bil

Se till att bilen är i bra skick och utrustad med det som kan behövs vid eventuell olycka eller längre stillastående.

Tänk på att skydda dina barn i bilen:

Barn behöver mer skydd än vuxna. Det beror på att barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen. Halsen är bräcklig. Vid en krock kastas huvudet framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen. Barn i bil ska använda bältesstol eller bälteskudde fram tills de är 10 – 12 år.

Barn kortare än 135 cm får inte färdas i ett fordon utan att vara fastspända i en bilbarnstol. Så lyder bestämmelserna från 1 januari 2007.

Fram tills barnet är cirka 9 månader ska babyskydd användas. I takt med att babyn växer kan du behöva byta till en större modell. När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bilbarnstol. Den monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet.

Upp till 4 års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant eller när
stolens viktgräns passerats.

Cirka 4 år – cirka 10-12 år; läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till cirka 10-12 års ålder. Hjälp barnen att sträcka bältet rätt – nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen desto bättre skydd. Försök lätta på tjocka ytterplagg och dra bältets ”höftdel” under kläderna.

Kom ihåg att låt aldrig barn sitta på en plats med krockkudde! Den kraft som utvecklas av krockkudden kan vara förödande. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert att sitta på en plats med krockkudde.

Cykel

Pröva att cykla istället för att ta bilen. För det mesta känns det riktigt lyxigt att bara ha en cykel att parkera istället för att cirkla runt och leta parkeringsplats för bilen. Det går att transportera en hel del på cykel bara man förser den med stadiga korgar. Dagens motion får du på köpet.

  • Använd cykelhjälm! Skallskador är mycket vanliga vid cykelolyckor.
  • I Sverige är det lag på att alla under 15 år ska ha hjälm när de cyklar.
  • Även rid-, inlines- eller slalomhjälm kan användas.
  • Håll cykeln i skick. Det är viktigt att bromsarna och ringklockan fungerar.
  • Rengör och smörj din cykel regelbundet.
  • Om det finns cykelbana ska du använda den.
  • Som cyklist är du skyldig att följa vägmärken, signaler och trafikregler.
  • Är övergångsstället utmärkt med en rad rutor brevid de vita linjerna får du cykla över. Om inte ska du leda cykeln.
  • Var extra uppmärksam i en korsning. Har övriga trafikanter sett dig?
  • Håll till höger vid möte.
  • Ge tecken när du ska svänga eller byta körfält.
  • Ge signal med ringklocka när det behövs för att avvärja fara.
  • Kör alltid om på cyklistens vänstra sida.