Fästingbett

Fästingbett

Risken att insjukna efter ett fästingbett är inte stor, bara 2-4 procent per bett. Men de två sjukdomar som fästingar främst överför – borrelios och TBE – kan bli både plågsamma och långvariga. Man kan förebygga TBE-smitta genom vaccination. Borrelios, som förorsakas av bakterien borrelia, kan man inte förebygga med vaccin. Däremot kan man lindra symptomen med antibiotika.

Här är några tips för dig som rör dig i fästingrika områden:

  • Använd långärmade tröjor och skjortor, långbyxor och strumpor som du kan dra upp över byxbenen.
  • Klä dig i ljusa kläder, då syns fästningarna bättre.
  • Gör det till en vana att varje kväll leta fästingar på kroppen. Titta extra noga i knäveck, hårbotten, bakom öronen och i nacken.
  • Om en fästing bitit sig fast tar du enklast bort den med hjälp av en fästingpincett (säljs på apoteken). Placera pincetten runt fästingens mundelar – inte bakkroppen – så nära huden som möjligt och dra försiktigt ut den rakt ut – utan att vrida.
  • Smörj inte in fästingen med fett eller olja. Då kvävs den och spyr ut sitt maginnehåll i bettet varvid smittämnena följer med.
  • Ta bort fästingen så fort som möjligt, ju längre den sitter kvar, desto större är infektionsrisken.
  • Se till att du får bort hela fästingen, även sugsnablen.
  • Håll koll på bettområdet minst en månad. Om rodnad och inflammation uppstår, sök läkarhjälp.

Fästingplockare

Det finns traditionella fästingplockare i form av fjäderpincetter och öglor. En nyare, effektiv modell är formad som en kofot. Den allra senaste modellen djupfryser fästingen. Man placerar plockarens munstycke runt fästingen och trycker på en knapp så sprutas frysspray ut. Fästingen djupfryses och kan därefter dras loss utan risk för att eventuellt smittospridande maginnehåll kommer ut.

Fästingplockare säljs bland annat apotek och zoo-butiker.

Vaccinationsställen – www.fasting.nu

Mer om fästingburna sjukdomar på Vårdguiden.


Ansvarig för sidans innehåll: utbildning@civil.se