Barn i bilen

Så skyddar du barn i bilen

Barn behöver mer skydd än vuxna. Det beror på att barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen. Halsen är bräcklig. Vid en krock kastas huvudet framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen. Barn i bil ska använda bältesstol eller bälteskudde fram tills de är 10 – 12 år.

Barn kortare än 135 cm

Barn kortare än 135 cm får inte färdas i ett fordon utan att vara fastspända i en bilbarnstol. Så lyder bestämmelserna från 1 januari 2007.

0 – cirka 9 månader

Fram tills barnet är cirka 9 månader ska babyskydd användas. I takt med att babyn växer kan du behöva byta till en större modell.

Cirka 7 månader – 4 år

När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bilbarnstol. Den monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Upp till 4 års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant eller när stolens viktgräns passerats.

Cirka 4 år – cirka 10-12 år

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till cirka 10-12 års ålder. Hjälp barnen att sträcka bältet rätt – nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen desto bättre skydd. Försök lätta på tjocka ytterplagg och dra bältets ”höftdel” under kläderna.

Varning!

Låt aldrig barn sitta på en plats med krockkudde! Den kraft som utvecklas av krockkudden kan vara förödande. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert att sitta på en plats med krockkudde.

Mer om barn i bil på Trafikverkets webbplats.