Kommunalt produktionskök – redo för kris?

Under krisberedskap veckans andra dag gjorde vi ett studiebesök på Flens kommuns produktionskök på Unikabruket i Hälleforsnäs.

FRG-Ansvarige Lisbeth Brevig mötte kostchefen Monika Holm för en rundtur på produktionsköket – och för att identifiera utvecklingsområden för mat i kristid.

🍅🥒🥦🥔🥩

Lisbeth: ”Jag fick följa flödet av inkommande råvaror, genom tillagning för specialkost och det stora tillagningsköket. Maskinernas multifunktioner; tillagning, nedkylning och transport genom kökets olika rum var ny och intressant kunskap! Att arbetsmiljö; tunga lyft, flytt av mobila enheter inom köket har beaktas var glädjande att se. Jag fick också veta att möjligheter för utveckling finns inom befintliga lokaler, som till exempel krislager av mat, inte oväsentligt i ett produktionskök som ansvarar för alla offentliga måltider (äldreomsorg, förskolor o skolor) inom kommunen. Glädjande också att få veta att kommunen ser fram emot samarbetet med FRG rörande måltider i kris.”

Vilka möjligheter finns för att kunna säkra den offentliga måltiden i kommunen vid olika krisscenarier?

Äldreomsorg, förskola och skola ska ha sina måltider VARJE DAG!

Förutsättningar som behöver utvecklas rör frågorna:

● Nödvatten: en stor tank måste kunna kopplas in till köket

● Reservkraftverk (fast installation) måste komma på plats. Drivmedel till verket säkerställas

● Utrymme för lager av mat för minst 14 dagar finns, men måste inredas (med kyl och frys bland annat)

● Samverkan med lokala producenter av mat har utvecklingspotential

● Transport av mat från köket till de olika sluttillagningsköken (i de mottagande verksamheterna) kan utvecklas

● Avlopp: att de system/rör fungerar utan störningar även vid ett el/vattenavbrott.

Text: LISBETH BREVIG