Fortbildning instruktörer 2014-03-15

Så var det då dags för den årliga planerade Instruktörsträffen på Räddningstjänst i Hässleholm. Ambitionen var bl a att utbyta kunskap, information, tankar och idéer så det gagnar alla medverkande instruktörer i sitt arbete ute i föreningarna. Även jag som observatör och dagens skribent  snappade upp ett och annat som kan vara till nytta i föreningsarbetet.

Arne Plantin vår verksamhetsledare hälsade oss välkomna och inledde träffen med en presentationsrunda av deltagarna och därefter fortsatte han med dagordning & struktur.

Arne gick igenom ”grundplåten” med oss dvs kompendiet med utbildningsanvisningarna som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) gett ut och som bl a handlar om uppdrag,  mål, utbildning, fortbildning, utrustning, kurser osv … Han berättade också att MSB ser positivt på Civilförsvarsförbundets verksamhet och det är ju kul att höra.

Instruktörerna fick även lite fördjupad information om behörighet och blankettservice som finns på hemsidan och för en behörig Instruktör finns där massor av P1170649intressanta sidor och länkar och exempel på upplägg och fakta att ta del av. Arne visade även en kort film ”Vad händer när man ringer 112” och man fick faktiskt en annan tilltro till 112 nu när man sett filmen och sett hur lugnt och sansat utdirigering sker samtidigt som 112 tar emot larm.  Filmen visar på en god samverkansfunktion mellan blåljusorganisationerna RAPS (Räddnings tjänst, Ambulans, Polis, SOS)

Arne tipsar också om att instruktörerna kan läsa om krisberedskap och annat på sidorna www.msb.se www.sosalarm.se.
Det finns många bra källor att hämta information från bl a Civils Nyhetsbrev som skickas ut digitalt om man skickar ett mail till webbredaktören och talar om att man vill ha nyhetsbreven skickade till sin e-post. Kommunerna har också oftast någon form av folder med viktig information och goda tips som instruktörerna kan ta med på sina kurser.

Arne avrundade instuktörsträffen och tackade för visat intresse ochP1170652 informerade att om ett år ses vi igen för att knyta nya kontakter, utvärdera, byta erfarenheter och åsikter instruktörer emellan. Därefter avslutades träffen med en gemensam lunch på Farozon i Hässleholm.

Det var en mycket lärorik dag för instruktörerna men även för mig som observatör. Det blev mycket ny intressant kunskap att ta med hem till Österlen. Instruktörerna har  en stor och viktig uppgift i Civilförsvarsföreningarna runt om i distriktet  med att  utbilda och hjälpa till att minska otryggheten i samhället genom information, hjälpinsatser och utbildningar av både barn och vuxna. De är alla guld värda dessa eldsjälar som engagerar sig för civilbefolkningens trygghet i samhället.

Text: Marita Roth

Foto: Hanna-Karin Persson