Eftersök påsken 2009

Eftersök påsken 2009

Påskdagen vid lunchtid fick polisen larm om att en 18-årig autistisk man försvunnit i Kniva i trakten av Falun. Faluns frivilliga resursgrupp (FRG) kallades in.

Kent-Ove Strömstedt var insatsledare för frivilliga resursgruppen.  Han fick larmet klockan 15.30 på påskdagen. Klockan 17:00 var han på plats med 23 eftersöksutbildade medlemmar ur Faluns FRG. 6 patruller gick 1 pass, 3 av patrullerna ytterligare 1 pass innan sökandet avbröts för natten.

Följande morgon fortsatte sökandet med 25 medlemmar ur frivilliga resursgrupperna, då  fördelade på 5 patruller. En av dessa patruller bestod av Solveig Blom, Gunnel Lintjärn och Rakel Öhberg. Det var de som sedan hittade mannen strax efter klockan 11.

– Plötsligt kom han bara gående emot oss efter en väg. Jag kände igen honom direkt, berättar Gunnel Lintjärn. Han var lite blöt om föterna men annars var han både pigg och glad.

– Det är precis så är man vill att det ska gå till. Många personer hjälper till och söker och vi återfinner personen inom det område vi inriktat våra spaningar på, säger Anders Nordlander, som ledde polisens ledningscentral.

Artikel på Dalarnas tidningars webbplats 14.4.2009

——————

Faluns frivilliga resursgrupp – FRG

På tio år har Faluns frivilliga resursgrupp utvecklats till en av Sveriges främsta. Nyligen förstärktes gruppen ytterligare med personer som pratar kurdiska, arabiska, turkiska, thailändska, franska och engelska.

– Det är så viktigt att få in personer med andra språk, säger Kent-Ove Strömstedt i Faluns civilförsvarsförening.

Faluns frivilliga resursgrupp består idag av 138 personer, varav 3 insatschefer och 18 gruppchefer, som finns tillgängliga på en larmlista hos SOS Alarm. Gruppen kallas ut av räddningsledare, kommunledning eller en kommunal stabsgrupp. FRG har använts vid översvämningar, vid akut rasrisk, storm, för stöd till hemvändande från tsunamin och för att säkerställa SOS larmnät vid en kabelbrand. Gruppen har även ett antal gånger varit beredd att åka till översvämningar i södra Sverige.