Risk och sårbarhetsanalys

Det finns inga rätta svar!

Nedan finner du dina svar och lite mer tips och idéer till hur ni kan åtgärda dem. I varje del finns en checklista där du enkelt kan bocka i de saker ni redan tänkt på. På det viset får du en överblick på vilka åtgärder du fortfarande kan göra för att minska olycksriskerna i ert hushåll.


Mat: 5/5

Kommentar: Det är en utmaning att skaffa och tillaga mat när elavbrottet redan inträffat. I bästa fall är butiken öppen och kan ta emot betalning med kontanter. Men vid ett långvarigt elavbrott tar varorna fort slut på hyllorna. Därför är det viktigt att ni har förberett er och har en matreserv och någonstans att tillaga maten.

Åtgärder:

Vi har en matreserv
Vi har någonstans att laga mat som inte kräver el
Vi har kontanter att handla med
Vi har tänkt på att kyl och frys inte fungerar


Vatten : 10/5

Kommentar: Det är alltid bra att ha en reserv med vatten i frysen. Vid elavbrott kyler det ner varorna i frysen och efter ett tag går det att dricka. Ofta finns tryck i kranen ett tag efter att elavbrottet inträffar. Passa då på att fylla upp vatten för att t.ex kunna spola i toaletten. Vid långvariga elavbrott har kommunen tankbilar/vattentankar som delar ut vatten. Lyssna noga var dessa samlingspunkter finns via din batteridrivna radio och se till att ha något att hämta vatten med.

Åtgärder:

Vi har vattenflaskor i frysen
Vi vet hur man renar vatten
Vi har ett kärl att förvara vatten i


Värme: 5/5

Kommentar: Det är lättare att värma upp en liten yta. Bygg därför en koja under exempelvis köksbordet eller isolera er i ett rum. En fristående fotogen eller gasol kamin kan vara bra. Se bara till att vädra med jämna mellanrum! Se till att ta på kläder enligt lager på lager principen.

Åtgärder:

Vi vet vilket rum som passar bäst att värma upp
Vi har värmeljus och andra värmekällor och vet hur man hanterar dem
Vi har en plan för hur man kan isolera och behålla värmen


Sömn: 5/5

Kommentar: Det är viktigt att sova så hjärnan och kroppen får återhämta sig. Se till att vara förberedd och ge er själva tid att sova.

Åtgärder:

Vi vet hur man ordnar en varm och trygg sovplats
Vi vet hur viktigt sömn är för vålmåendet och koncentration


Information: 5/5

Kommentar: En batteridriven radio med solcell och vev är att föredra. Om elavbrottet är omfattande kommer information förmedlas via Sveriges Radio P4. Ett annat sätt kan vara att lyssna på radio i bilen.

Åtgärder:

Vi har rätt utrustning
Vi är mentalt förberedd för att klara ett elavbrott


Olycksfritt hemma: 5/5

Kommentar: Se till att ha låga eller inga trösklar alls och lägg halkskydd under mattorna. Se till att förvara produkter som mediciner, alkohol, tvättmedel och rengöringsmedel oåtkomligt för barn. Undvik kvävning genom att ha lugna och stressfria måltider.Som äldre bör man vara medveten om att kroppen behöver längre tid på sig för att stabilisera sig efter att man har legat eller suttit.

Åtgärder:

Vi har koll på viktiga telefonnummer: 112, 113 13, 114 14
Vi har åtgärdat halkriskerna (ex. halkskydd under mattorna)
Vi har en stabil stege att använda
Vi har låst in alla ”farliga” produkter


Olycksfri fritid: 5/5

Kommentar: Se till att ni har lämplig skyddsutrustning för era fritidssysslor. När ni är ute och reser är det bra att lägga in nödnummer i telefonen. Detta brukar förkortas med ICE (In Case of Emergency) antingen före eller efter namnet i telefonboken. Även om ni bara ska ut i närområdet kan det vara en bra idé att lämna rutten till någon bekant.

Åtgärder:

Vi har och använder lämplig skyddsutrustning
Vi har lagt in ICE i mobiltelefonen
Vi lämnar färdmeddelanden vid utflykter och resor
Vi tar reda på var närmsta nödutgång finns när vi besöker offentliga lokaler


Hjälpa skadade och sjuka: 5/5

Kommentar: Se till att era kunskaper i Hjärt-lungräddning och Första hjälpen uppdateras regelbundet. Rekommendationen är att gå en repetitionskurs varje år.

Åtgärder:

Vi har utbildning för att ge hjärt-lungräddning och första hjälpen
Vi vet var närmsta hjärtstartare finns
Vi har ett första hjälpen kit och ett husapotek


Hjälpa vid brand: 5/5

Kommentar: Kontrollera din brandvarnares batterier med jämna mellanrum så att ni snabbt upptäcker en brand. En sex kilos pulversläckare och en brandfilt räcker ofta för hemmet. En timer till spisen kan vara väl investerade pengar. Rök utomhus (eller inte alls)!

Åtgärder:

Vi har fungerande brandvarnare och har kontrollerat batteriet
Vi har en brandsläckare och brandfilt
Vi har en timer till spisen
Vi har en insatsplan som sitter innanför dörren som visar var sovrummen i vår bostad ligger


 

Nu har du fått information som gör det möjligt att minska hushållets olycksrisker och öka er förmåga att klara kriser. Vill ni lära er mer? Bli medlem hos oss och gå vår kostnadsfria utbildning Din trygghet.