Artikel om Rädd eller beredd

Här kan du läsa en artikel om utställningen Rädd eller beredd, skriven av Per Lunqe.

Rädd eller beredd – för gymnasieungdomar
– en livsviktig utställning

Hugo Severinsson ska guida gymnasieungdomar i den nya beredskapsutställningen Rädd eller beredd. En helg i juni är han  i Malmö på utbildningshelgen för att bli beredskapsinformatörer i MSB:s stora projekt som under drygt två års tid ska nå 23000 gymnasieungdomar. Hugo är 25 år, pluggar på Försvarshögskolan och är medlem i Bilkåren sedan två och ett halvt år som bandvagnsförare. Han är taggad inför mötena med ungdomarna.

– Jag gillar att leda ungdomar, säger Hugo.

Att nå ungdomar

Hugo har erfarenhet, han är idrottspedagog och leder ungdomsutbildningar inom idrott, så den saken sitter som hand i handske.

– Jag gillar att prata inför grupp, inför ungdomar.

Hugo har dessutom en fördel i mötet med gymnasieeleverna, han ska svara på deras frågor och det vet alla instruktörer i frivilliga försvarsorganisationer att när man får en fråga finns ett intresse att veta mer.

– Om kriget kommer eller, kanske inte så drastiskt, om det blir strömavbrott,  vad gör jag? säger Hugo.

Lärande för alla

Under de två dagarna i Malmö, ledda av Tina Nordén från Civilförsvarsförbundet, får Hugo verkligen lära sig det han behöver. Men en lärare eller instruktör tar alla chanser att lära sig mer.

– Jag ska dela med mig av min kunskap. Jag kommer också att lära mig mer själv. Om jag får tips från ungdomarna så har alla vunnit, säger Hugo.

Isa coachar

Isa Pantzar, 19, är också taggad. Hon gick med i Svenska Lottakåren för fem år sedan efter att en kompis tipsat henne. Hon var med på ett läger och sedan bara fortsatte det. Isa jobbar nu som make-upartist. Där coachar hon andra och nu ska hon coacha ungdomar på gymnasiet i den nya utställningen. Hur kom du in på det här?

– Jag såg ett inlägg på Lottakårens Facebook-sida och svarade ja, jag vill vara med. Jag jobbar med människor och det handlar om det, den här satsningen. Det är gemenskapen, säger Isa.

Isa vill gärna ge något andra och här har hon nu ett uppdrag där hon kan ge gymnasieungdomar koll på  frågor  om kris och krig. I en beredskapsutställning. Hur känns det med ett helt nytt format?

– Spännande, på ett ställe där inte ungdomarna varit. Inte jag heller, men jag får lära mig här vad som gäller och det ska jag lära ut. Jag gillar nya sammanhang, säger Isa.

Säkerhetspolitik

På plats i räddningstjänstens lokaler på Drottninggatan 20 i Malmö, ett hus i den gamla stilen med stentrappor och ett stenkast från den stora Totalförsvarsdagen lyssnar 20 informatörer till Elvira Erlands från Folk & Försvar. Hon ger informatörerna grunderna i säkerhetspolitik.

– Det jag vill trycka på är att Sverige inte varit neutralt sedan vi gick med i EU, säger Elvira.

Hugo, Isa och alla andra informatörer nickar. Och nu ska Sverige gå med i Nato, fortsätter Elvira.

Redo för många frågor

Elvira berättar om olika pliktlagar och det här ska gymnasieeleverna lära sig, värnplikten kommer de att vara intresserade av, för de är i den ålder då de snart har möjligheten att mönstra och  komma till ett militärt förband. Det gäller både tjejer och killar.

Elvira klipper lappar under pausen från passet, en fråga på varje lapp. De ska hon dela ut, informatörerna ska svara. ”Hur mycket behöver jag ha hemma för en veckas strömavbrott?”, ”Vad innebär totalförsvarsplikt?”, ett påstående att bemöta: ”Jag tycker inte att vi ska ha ett försvar” och flera andra som Elvira lägger i en skål.

– De som är med på den här kursen kommer att klara det här bra, säger Elvira.

Text och foto: Per Lunqe / MSB