En utmaning för fjärdeklassare!

Aktivera dina fjärdeklassare i ett projekt om tryggare och säkrare medborgare. Klassen kan vinna en lägervistelse på temat hemberedskap.

Vad gör man om elen förvinner eller om det inte finns vatten i kranen och hur kan man förbereda sig för situationer som kullkastar alla bekvämligheter som vi är vana vid? Delta med dina elever i projektet När allt blev tyst och mörkt under kommande termin!

Under vårterminen 2021, vill vi aktivera elever i årskurs 4 att resonera om hur man som barn kan förbereda sig och hantera situationer om t ex elen skulle brytas eller vattnet i kranen skulle försvinna. Med bidrag från Kronprinsessan Margaretas Landstormsfond startar Sveriges Civilförsvarsförbund nu projektet När det blev tyst och mörkt för landets fjärdeklassare.

Barnens uppgift blir att fundera och diskutera kring olika situationer som kan uppstå i samhället där många människor drabbas eller som gör att samhället inte fungerar som vanligt. Det kan vara områden som el- och vattenförsörjning, hälsa, större olyckor eller skogsbrand och översvämningar. Eller just precis det som barnen ser som en svår situation för samhället. Nästa steg för barnen blir att gestalta hur man kan förbereda sig och/eller hur man kan göra för att klara den svåra situationen på bästa sätt. Gestaltningen är valfri och kan göras genom att exempelvis sätta upp en pjäs, att spela in en film, skriva en berättelse, att rita eller göra ett collage.

Är du lärare för åk 4 och vill delta med dina elever i detta projekt? Fyll i dina uppgifter i formuläret här nedanför med skolan och klassens namn, antal elever och ditt namn som lärare, senast den 31 januari 2021 till: asa.hagelberg[at]civil.se

Och du, skriv en kortfattad motivering till varför just din klass vill vara med i projektet och varför hemberedskap är viktigt! Den mest slagkraftiga motiveringen vinner en lägervistelse för hela klassen, från lunch till lunch med övernattning, mat och övningar i närheten av er bostadsort. Lägret hålls av våra duktiga ungdomsledare och ger barnen fördjupad kunskap i hemberedskap. SCF:s personal utgör jury och avgör den vinnande lärarmotiveringen.

Resultaten av klassernas projektarbeten vill vi gärna få del av och några av dem kommer att kunna användas av SCF:s ungdomsintruktörer i framtida kurser för barn och unga.

Du kan läsa mer om hemberedskap här https://civil.se/hemberedskap-2/

 

För mer information kontakta:

Åsa Hagelberg, Nationell samordnare för Din trygghet, asa.hagelberg[at]civil.se, 08-629 63 70

 

Anmälan om deltagande i tävlingen "När allt blev tyst och mörkt!"

Genom att klicka på skicka godkänner du att personal och instruktör från Civilförsvarsförbundet kontaktar dig för att informera och erbjuda utbildning i den kurs du valt. Dina kontaktuppgifter kommer inte att lämnas ut till någon annan och kommer inte att användas i andra sammanhang.