FRG gjorde insats som sjukhusvärdar på Ystads lasarett
Som första FRG i Sverige fick Ystad ett uppdrag direkt av regionen, de skulle agera sjukhusvärdar på lasarettet.
De sammanlagt 38 sjukhusvärdarna i Ystad jobbade hårt från den 23 mars när de fick sitt uppdrag till den 9 augusti, då det var dags att packa ihop. FRG-resursen i Ystad, Paul Persson som även var insatsens ansvarige för att lösa personalförsörjningen talar om en rolig, innehållsrik men också ganska slitig sommar på lasarettet.
-Vi arbetade sammanlagt 3 365 timmar, vilket innebar jobb mellan 07-21 och en tillgänglighet som innefattade alla sju dagar i veckan. Såväl påsk- och midsommarfirande som sommarsemester fick stryka på foten för oss.
Paul Persson minns tillbaka på veckan de fick på sig inför uppstart.
– Det var en svettig tid. Men när vi väl kom igång, började det att rulla på av sig själv.
Han kan notera att han fått många lärdomar efter denna insats och pandemi. Bland annat har den visat hur sårbara de var som grupp.
-Även om vi är många resurser inom vår FRG, så kan inte alla vara disponibla till alla uppdrag.
Men med värme i rösten berättar han att denna tuffa sommar gjort FRG- resurserna i Ystad väldigt sammansvetsade som grupp.
-Vi har dagligen fått träning i att hantera olika situationer kopplade till människor och fått nya händelser att hantera som vi aldrig varit med om förut. Vi har fått lära oss bemötande på alla nivåer, men också att vi inte får ens snudda vid polisens arbete. Vi har ju exempelvis inte befogenheter att avvisa någon från sjukhusområdet.
Grunduppgiften var att stå vid sjukhusets entré och agera dörrvärdar. De skulle helt enkelt hjälpa folk att komma rätt.
– Men det som kunde bli en utmaning var att utanför ett sjukhus vet man aldrig riktigt vem man träffar på. Saker som var självklart för vissa, gav andra stora bekymmer. Då gällde det för oss sjukhusvärdar att vara lyhörda och smidiga när vi skulle leda personerna åt rätt håll eller bara ge den information de behövde få.
Han berättar att det vid några tillfällen uppstod ganska spända situationer. Det kunde handla om allt ifrån parkeringsproblem till nära anhörigs bortgång eller språkproblematik.
Utvärderingen visade att sjukhusvärdarna hade haft en rolig tid. Och att få träffas på riktigt, ta del av varandras berättelser kändes på många sätt berikande. Men den stora lärdomen har ändå varit att vi aldrig vet när nästa utmaning kommer.
-Det vi ser nu är att bra beredskap och uthållighet är a och o. Och en personlig iakttagelse från mig är att jag som sjukhusvärd såg att sjukhusens öppna avdelningar, där alla kan gå och komma som de vill, nog inte kommer att fungera i framtiden.
Katastrofsamordnare på Ystads lasarett Rasmus Strömblad berättar att tanken att fråga FRG om hjälp med resurser till sjukhuset för att stå som entrévärdar inte alls var långsökt.
-Samarbetet med FRG har funnits inom kommunen tidigare fast då med andra arbetsuppgifter. Vanligaste har varit hjälp vid snömassor eller uppsättning av tält för olika ändamål.
Rasmus Strömblad säger att det här var en bra lösning för sjukhuset att man då kunde spara de som är sjukvårdsutbildade till just sjukvården.
-Att ställa en undersköterska eller sjuksköterska i dörren var inte ett bra alternativ just nu när deras händer och kompetens behövdes för att ta hand om våra covid-drabbade patienter.
Så här i backspegeln någon månad senare säger han att idén med FRG som sjukhusvärdar slog väl ut.
-Insatserna var snabba och flexibiliteten hos samtliga var enorm.
Bildtext: Sjukhusvärdarna Fredrik Myrebris och Johan Sandström utanför Ystads lasarett.