Informerar hemvändare på Arlanda

img_0022  img_0012

I ett ekande tomt Arlanda anländer, trots allt, några få flyg denna onsdag kväll, alla samlade till terminal 5. Ett av dem är ett uppsamlingsflyg från Bogotá och Guayaquil, Latinamerika med bland annat hemvändande svenskar som väntat veckor och månader på att få återvända till Sverige.

För att förbereda dem och ge information och råd för att skydda sig mot Coronaviruset finns några representanter för Civilförsvarsförbundet på plats med informationsmaterial, på uppdrag från MSB.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett informationsblad om det nya coronaviruset med råd om hur man skyddar sig och vart man vänder sig för information och akut hjälp. Detta är information som spritts i det svenska samhället. Nu får även de som anländer utomlands ifrån del av samma kunskap i syfte att minimera spridningen och att på bästa sätt skydda sig mot Covid-19. Civilförsvarsföreningarna har därför bemannat en informationsdisk vid utgången från tullen, vid terminal 5 på Arlanda. Där fångar man upp anländande resenärer och ser till att de får viktig information.

– Vi inom Civilförsvarsförbundet i Stockholms län tycker att det är värdefullt att kunna bidra i den samhällskris som Coronapandemin fört med sig. Genom att vi medlemmar turas om att möta upp och ge information till resenärer som anländer till Arlanda kan vi vara en del i att skapa trygghet och informera från säker källa, säger Fredrik Näslund, distriktsordförande för Stockholms läns Civilförsvarsförbund.

Fredrik Näslund har lett verksamheten med Civilförsvarsförbundet och Sveriges Lottakårer ute på Arlanda sedan verksamheten drogs igång på uppdrag av MSB från mitten av mars. Ikväll jobbar han tillsammans med Sten-Anders Fellman, Järfälla Civilförsvarsförening och Georgios Kontorinis, förbundsordförande för Civilförsvarsförbundet. Alla tre är väl skyddade genom munskydd, plasthandskar och ett plastförkläde som tillverkas av frivilliga inom Civilförsvarsföreningen i Danderyd.  Förklädet är tillverkat i ett väl beprövat och slitstarkt råmaterialet, designat av föreningen. Det används också av hemtjänstpersonal och inom äldrevård och LSS-boenden i Danderyd. Till dags dato har nästan 3 kilometer plast använts för att tillverka närmare 2000 förkläden.

– I civilförsvarsföreningarna har vi utbildat och övat oss löpande i hemberedskap för att kunna bidra i samhällskriser och ge medmänskligt stöd. Då är det tillfredställande att kunna göra nytta när det verkligen behövs.

Att frivilligrörelsen gör verklig skillnad för människor i tider av kris märks tydligt denna kväll på Arlanda flygplats. Passagerarna från AEA647 från Bogotá, via Guayaquil tar villigt emot informationsbladen, nickar ödmjukt, scannar in QC-koden från bladet medan andra byter några ord, ställer någon fråga och skyndar vidare ut i samhället.