Stort intresse för Civilförsvarsförbundets och Skyddsprodukters gemensamma monter i Almedalen

Civilförsvarsförbundets förbundsordförande Gunilla Nordgren invigde den skyddsrumssimulator som företaget Skyddsprodukter visar i Almedalen i ett samarbete med Civilförsvarsförbundet.

Intresset är mycket stort bland Almedalens besökare att prova hur det känns att sitta i ett skyddsrum när bomberna faller.  I anslutning till ”skyddsrummet” visar Civilförsvarsförbundet hur hushållen kan stärka sin egen hemberedskap.

Vidare vad som är bra att ta med sig till ett skyddsrum om det skulle bli aktuellt.

Under måndagen genomfördes ett seminarium där Beatrice Ask, fd. justitieminister och ledamot i försvarsberedningen, Johan Westerholm, bloggare och samhällsdebattör och Tore Robertsson ägare till Skyddsprodukter gav var och en sin syn på skyddsrumsfrågan. Åhörarna ställde flera intressanta frågor. En av frågorna gällde huruvida det finns någon planering för hur personer som själva inte kan ta sig till skyddsrummen ska få hjälp att göra det. Kanske är det dags att inrätta en ny modifierad hemskyddsorganisation som är anpassad till dagens samhälle och som bland annat kan hjälpa civila i krig men också vid fredstida svåra händelser.

 

. img_4169 img_4178 img_4180

 

//Jan Alsander