Pekka tackar för sig

Den 15 januari 2018 träder jag in till länsstyrelsen Örebro för att börja nytt jobb som handläggare krisberedskapsenheten. Det är ett vikariat året 2018, därefter gäller pension för mig.

14 år 8 månader har jag arbetat i Civilförsvarsförbundet som Verksamhetsledare Örebro-Värmland, efter omorganisation 2016 även V:a Götaland och Halland. Sista året 2017 som senior rådgivare.

Att förbundet haft ekonomiska problem kan inte skyllas på enskilda/styrelsen. Jag vet att de gjort allt sedan 2010 för att ställa detta till rätta. Det året kom beskedet om ny fördelning av organisationsstöd till Totalförsvarsfrivilligorganisationer, vid den fördelningen blev förbundet ”förlorare”. Att många har försökt påverka politiker, myndigheter m fl är vi medvetna om. Det har funnits förhoppning om att det ska rättas till men tyvärr så har det inte gått den vägen.

Jag har alltid tyckt om Civilförsvarsförbundet och dess verksamheter, har även haft möjlighet att införa ny verksamhet. Jag lämnar organisationen med gott samvete där många har gjort stora insatser för att föra verksamheter framåt.

Vill nämna några som gjort möjligt för Civilförsvarsförbundet-mig att vara framgångsrika, det som står nedan gäller Örebro-Värmland;

 • Självskyddsinstruktörer, totalt har de utbildat c:a 72 000 personer under de åren jag jobbat, fantastiskt. TACK TILL ER INSTRUKTÖRER!! Vi har inte haft många instruktörer i Örebro-Värmland men väldigt aktiva instruktörer, i genomsnitt har vi haft 5 instruktörer i Örebro, 4 instruktörer i Värmland.
 • Jag  har genomfört utvecklingssamtal med alla instruktörer 4 gånger under dessa år jag jobbat.
 • Ungdomsläger, 2004-2010. Vi genomförde sommar-och vinterläger dessa år, i genomsnitt har vi haft 80 ungdomar på sommarläger samt 50 på vinterläger. Att klara dessa läger har några instruktörer varit med samt några av våra äldre medlemmar som hjälpt till med mtrl-logistik. TACK TILL ER ALLA SOM HJÄLPTE TILL!!
 • FRG.   436 FRG-medlemmar har utbildats under åren jag jobbat. Glädjande är att i Örebro län finns nu FRG i alla 12 kommuner samt 12 av 16 kommuner i Värmland. I alla FRG finns utbildade FRG-ansvariga samt FRG-ledare.
 • Akutgrupp.  Är en verksamhet som jag fick möjligheten att genomföra som ”pilotprojekt” i Örebro-Värmland 2008, beslut taget vid FS oktober 2017. Akutgrupp erbjuder Första hjälpen-beredskap vid evenemang som kräver det. Är en Distriktsledd verksamhet med Riktlinjer antagna av FS. Akutgruppen Örebro-Värmland har under dessa år haft;
  – 70-75 uppdrag/år, 1700 tim / år.
  – 300 omhändertaganden /år.
  – 12-15 aktiva/år.
 • Jag har närvarat på alla möten med distriktsstyrelser Örebro-Värmland under mina år
 • Jag har närvarat på 12 Distriktsstämmor
 • Jag har närvarat på 10 Förbundsstämmor
 • Vi har flyttat kansliet Örebro-Värmland 3 gånger under mina år
 • Vi har sedan 2008 haft bra samarbete med Arbetsförmedlingen, vi kan bidra med arbetsplatser för Lönebidrag, FAS 3, Arbetsträning. Under dessa år har det passerat;
  – 4 personer med lönebidrag
  – 20 personer på FAS 3
  – 20 personer på arbetsträning

Jag har haft förmånen att vara projektledare avseende projekt i Ukraina 2004-2017. Sammanställning kan man hitta på civil.se/utlandsuppdrag.
– Vi har utbildat 450 instruktörer/informatörer
– Vi har under åren haft med oss 20 personer från Sverige vid olika tillfällen, förutom egna instruktörer har vi haft med Kommun-Länsstyrelse-Försvarsmakt-Polis representanter där de har träffat motsvarande i Ukraina.
– Nu klarar sig organisationen i Ukraina detta själva, senaste rapporter visar att de utbildat c:a 2500 personer i olika sammanhang under de senaste 2 åren.

Det finns mycket mer som jag skulle vilja berätta men ovanstående axplock får räcka. Jag önskar er alla därute LYCKA TILL!!

VI SES säkert i andra sammanhang!!

 

Pekka Kaukonen