Vattenrening med pappersfilter

Vattenrening sker ofta med kemiska desinfektionsmedel som klor. Men nu har forskare inom nanoteknologi vid Uppsala universitet utvecklat ett pappersfilter för att rena vatten. Det tar bort skadliga mikroorganismer, i stället för att bara inaktivera dem, och är dessutom en både robust och energieffektiv vattenrening.

Pappersfiltret kan rena vatten från virus vilket kan hjälpa till att minska smittspridningen i världen och ge fler människor rent vatten. Innovationen kallas för tusenbladsfiltret. Filtret består av cellulosa-nanofibrer och har en unik skiktad struktur som påminner om en fransk smördegskaka som på svenska heter tusenblad.

– Med en råvara från naturen och enkla produktionsmetoder, tror vi att vårt filterpapper kan bli en prisvärd lösning inom vattenreningen och rädda liv. Vårt mål är att utveckla ett filterpapper som tar bort även de tuffaste virus från vatten lika lätt som man brygger kaffe, säger Albert Mihranyan, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, till tidningen Nya horisonter.

Bild: Dromedar släcker törsten med vatten någonstans i öknen i Egypten. Foto: Alexander Witt, Flickr