Visa omtanke

De allra flesta över 95 år blir sällan tillfrågade om sina funderingar och önskningar inför döden. Det visar en brittisk studie från University of Cambridge där man frågat äldre personer över 95 år om deras tankar inför döden. Deras tankar är som för yngre, skriver Sveriges Radio, SR, att ta dagen som den kommer och önskan om en fin och fridfull död.

Till SR säger Karin Josefsson, docent i vårdvetenskap och engagerad i äldrevården, att det viktiga är att faktiskt fråga om vad den äldre vill och trycker, vilket kanske inte alltid sker i tillräcklig omfattning. Hon berättar om en kvinna som brukade vårda sin mamma.

– Hon kom till sin mamma under hennes sista dag i livet, och frågade ”Vad behöver du idag?” Då fick hon svaret ”Jag vill känna höstvinden mot mina kinder”. Och sådant kan man aldrig veta om man inte direkt frågar.