Begränsad ersättning till narkolepsidrabbade

Riksdagen har beslutat att de som drabbades av narkolepsi i samband med massvaccineringen mot den nya influensan för ett antal år sedan ska få ersättning. Ersättningen begränsas dock till max tio miljoner kronor. För en femåring som lever till 85 år innebär det en maximal ersättning om 125 000 kronor per år. Pengarna ska inte uppräknas så det gäller att man lyckas placera beloppet bra om det kommer i en klump. Betalas det ut årsvis blir det ännu mindre värt. De personer som drabbats värst och i princip fått sina liv förstörda och varken kan studera eller ta ett jobb kommer med andra ord att få ett väldigt fattigt liv. I andra länder har man inte satt något maxtak och det borde inte Sverige heller gjort. Riksdagen och regeringen kommer därför längre fram att få komplettera sitt beslut för att vi inte ska skapa en ny grupp fattiga människor i vårt land.

I sammanhanget kan nämnas att myndigheterna nyligen beslutat köpa in samma preparat ännu en gång, som användes vid massvaccineringen och gjorde 300 människor sjuka i narkolepsi. Det är nog enkelt att dra slutsatsen att vid nästa pandemi kommer många att avstå vaccinering och framförallt av sina barn.