Storbranden i Kanada har tvingat 90 000 på flykt

Precis som branden i Västmanland 2014 har branden i provinsen Alberta i Kanada vid en viss tidpunkt växt explosionsartat. Området motsvarar nu ungefär två tredjedelar av Ölands yta enligt Sveriges Radio. 90 000 människor är på flykt och människor som redan flytt kan också tvingas evakueras med helikopter eftersom branden inte är under kontroll utan växer.

Flertalet av de evakuerade kommer från den drabbade staden Fort McMurray. Några tusen har trots direkt order från myndigheterna vägrat att flytta på sig. Plundring har vad som rapporterats skett endast i mindre skala och en person är gripen. Frivilliga efterfrågas också ser jag på en bild från brandområdet. Det verkar vara ett privat initiativ där människor även erbjuds mat och fritt wi-fi.

I vårt närområde har en skogsbrand härjat i ett område i Vänge Kyrkby på Gotland. Den började som en gräsbrand men spred sig till skogsområden. Den branden var under kontroll i går eftermiddag. För att släcka branden använde räddningstjänsten sig av bland annat vattenbombning.

Foto: Mbtrama/Flickr. Bilden är tagen i Kanada i samband med en annan brand.