Pressfrihetens dag

I dag 3 maj är det pressfrihetens dag. Tack vare den har vi fri press och ett öppet samhället. Det ska vi slå vakt om, friheten varar inte för evigt om vi inte arbetar för den varje dag. Pressfriheten bidrar till Civilförsvarsförbundets devis ”För säkrare och tryggare liv”. I dag har tidningen Metro censurerat sin förstasida precis så som den skulle kunna bli i ett stängt samhälle. Vi har sett och ser hur totalitära regimer och ideologier kväver människors människovärde och förminskar dem till ingenting, de som har ”fel” åsikt, ”fel” religion eller något annat som är ”fel”. Kan det hända i Sverige? Javisst, vem trodde att Romarriket skulle gå under på sin tid? Friheten måste försvaras varje dag, från det lilla till det stora. Pressfriheten är en viktig kugge i detta arbete.

I december är det dags att uppmärksamma tryckfrihetens 250-års dag. Tryckfrihetsförordningen från 1766 kan du läsa här: Tryckfrihetsförordningen