Lita inte på mobiltelefonen

Vad ska man tänka på när man ger sig ut i skog och mark undrade reportern på P4 Väst när de intervjuade Civilförsvarsförbundets verksamhetsledare Pekka Kaukonen.

Pekkas svar är att inte ha övertro på dig själv att du aldrig kan gå vilse eller att lita för mycket på mobiltelefonen. Det kan vara dålig täckning och batteriet kan laddas ur. Ha därför med utrustning så du kan klara dig i ett utsatt läge. Och du kan också göra som barnen får lära sig av Hitta Vilse, krama ett träd, göra signaler på stigar och grenar intill det träd som du valt ut som ”boplats” så att de som letar efter dig lättare kan hitta dig än om du irrar runt. En förutsättning är naturligtvis att du talat om för anhöriga att du ger dig ut och när du beräknas komma tillbaka så att de kan slå larm om du inte gör det.

Bland praktiska och kanske livsavgörande saker att ta med sig i skogen finns cigarettändare, kniv, visselpipa (skriker du på hjälp tar rösten snabbt slut) vatten och något att äta.

Lyssna på intervjun här: SR Väst intervju med Pekka Kaukonen

Fler tips och råd hittar du på civil.se under ”Tips och Råd”.

 

Foto: Loren Kerns/Flcikr