30-tal personer dödade i attacker i Bryssel

Självmördare har tagit med sig över 30 människor i döden genom sprängattentat i Bryssels tunnelbana och huvudflygplatsen Zavantem. Minst ett 40-tal personer är skadade. Myndigheterna har varit förberedda på terrordåd i Bryssel men det räckte inte från att hindra terroristerna. Polisen höjer nu närvaron på Stockholms flygplatser Bromma och Arlanda.

Den senaste tidens tillslag mot terrorceller i Belgien, gripandet av Salah Abdeslam, som misstänks vara en av hjärnorna bakom dåden i Paris förra året samt dödandet av Mohamed Belkaid, som hade uppehållstillstånd i Sverige, kan ha stressat en del av de kvarvarande terroristerna.

– Det kan vara så att de här grupperna känner sig pressade och kräver vedergällning för Abdeslam och hans gripande. De har haft många bakslag på sistone och kan känna sig pressade att göra något, säger Ranstorp till Aftonbladet.

Terrorsekten Daesh/Isis har sagt sig lika bakom attentaten. Daesh har gjort sig känt som en fanatisk våldsorganisation av relativt unga män som våldtar tillfångatagna kvinnor och mördar människor som inte delar deras värderingar. Ett av de mest brutala morden var mordet på en tillfångatagen pilot från Jordanien som brändes levande inlåst i en bur.

Film från flygplatsen: Länk/Sveriges Radio och här

Direktsändning Flamländsk media

Sveriges ambassad

Bryssels flygplats på Twitter

Bild från Bryssels tunnelbana tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Alessandro Valli/Flickr