Stockholm-Arlanda första flygplatsen som är hjärtsäker zon

På Stockholm-Arlanda flygplats har 31 hjärtstartare installerats i publika utrymmen och personalen har utbildats i hjärt-lungräddning. Flygplatsen kan därför som den första i Norden titulera sig ”Hjärtsäker Zon”.

– Ambitionen är att vi ska vara på plats med en hjärtstartare inom tre minuter efter det vi fått ett larm om ett hjärtstopp, säger Jörgen Jernström, insatsledare för Arlanda räddningstjänst.

På Arlanda och övriga nio flygplatser som ingår i statliga Swedavia finns hjärtstartare och utbildad personal vilket varje år räddar liv. På Arlanda, där cirka 60 000 passagerare passerar, inträffade förra året fem hjärtstopp där hjärtstartare kom till användning. Därför kan flygplatsen nu titulera sig ”Hjärtsäker Zon”, enligt standardiseringsinstitutet SIS.

– Resenärerna på våra flygplatser ska kunna känna sig trygga även om olyckan är framme. Vi har nu hjärtstartare utplacerade på hela Arlanda med maximalt tre minuters gångavstånd i mellan, så vart du än är så ska du kunna hämta en hjärtstartare på en och en halv minut och ta dig tillbaka till den drabbade. Vår personal är utbildad i hjärt-lungräddning och kan hantera hjärtstartarna, säger Jörgen Jernström.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus, men bara cirka 550 överlever. Vid ett hjärtstopp är varje minut livsviktig. Med hjälp av tidig hjärt-lungräddning och en hjärtstartare inom tre minuter så ökar överlevnadschansen till 75 procent.

Har ni en hjärtstartare? Lägg in den i Svenska Hjärtstartarregistret. Kostar inget men kan rädda liv: Hjärtstartarregistret.

Foto: Swedavia/Ulf Wallin