En del av helheten

Det är omvälvande saker som hänt och fortfarande händer omkring oss. De fruktansvärda terrordåd, som begåtts, i Paris, Beirut och Nigeria där hundratals oskyldiga människor dödats, skapar oro. Sverige har höjt hotnivån och en namngiven terrorist med koppling till Sverige är anhållen. Vad detta egentligen innebär är för tidigt att säja ännu. Många frågor vill ha svar, svar som kanske inte finns.

Hur ska vi människor egentligen hantera en sådan situation? Att inte riktigt till fullo förstå vilka risker som finns och vad som kan drabba oss är skrämmande. Att bli rädd är naturligt. Men vi får inte låta rädslan ta över. Och även om vi inte kan förbereda oss på allt oväntat kan vi ändå göra något.
T.ex. kan vi förbereda oss inför en eventuell kris genom att utbilda oss. 72-timmarskursen, som Civilförsvarsförbundet erbjuder, ger grundläggande kunskaper i krisberedskap. Den finns som instruktörsledd utbildning, samt som webbutbildning. För den instruktörsledda utbildningen kontakta närmaste verksamhetsledare. Civilförsvarsförbundet erbjuder även en rad andra kurser, såsom Säkrare barn, Säkrare äldre, HLR samt Akut hjälp vid personskada. För samtliga kurser kontakta verksamhetsledaren.

Röda Korset, en samarbetspartner till Civilförsvarsförbundet, har listat några åtgärder som kan minska oro:

– Var inte ensam och grubbla
– Tala med någon om din oro och dina känslor
– Umgås med någon som du känner dig trygg med, även om du inte vill prata om din oro
– Slukas inte upp av nyhetsrapporteringen (så att du får svårt att fungera normalt)
– Fortsätt göra saker du mår bra av
– Bibehåll rutinerna
– Aktivera dig fysiskt
– Balansera dina tankar och undvik att tänka i ”svart eller vitt”

I en förening som Civilförsvarsförbundet är vi många som delar liknande värderingar. Vi kanske ska ta oss tid i våra föreningar för att prata om det som hänt, hur det påverkar oss och vad vi kan göra för att det inte ska hända igen? Jag tror vi är många som har behov av gemenskap just nu. På Civilförsvarsförbundets förbundsstämma i oktober antogs dessutom en proposition om terrorism och radikalisering. Propositionen innehåller en omfattande kunskapsbilaga samt tips på hur vi kan jobba för att motverka radikalisering.

Civilförsvarsförbundet-och-terrorismen

Civilförsvarsförbundet-och-terrorismen-kunskapsbilaga