Säpo: ”Vi kommer att få vänja oss vid detta”

– Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som lett till att vi inlett en förundersökning om förberedelse till terroristbrott, säger Säpochefen Anders Thornberg, enligt Sveriges Radio.

Säpo har höjt terrorberedskapen till den näst högsta på en femgradigskala. Försvarsmakten har också höjt sin beredskap och polisen har ökat bevakningen av särskilda platser och objekt. Säpo jagar en man som misstänks för förberedelse till terrorbrott i Sverige.

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Lövén att det ska bli kriminellt att delta i terroristutbildning och att bidra till finansieringen av sådan. Lövén sa att det ska vara klarat för de som ger sig iväg på terrorresor att om de kommer tillbaka så väntar polis, rannsakan och straff.

Nytt är också att polisen och säkerhetspolisen kommer att få möjlighet att avkryptera information och infektera datorer med trojaner. För att det inte ska gå överstyr och äventyra källskydd och annat ska det bara få användas när övervakningsintresset överstiger integritetsintresset. Detta blir dock inte helt oproblematiskt i en demokrati. Det blir också utökad kameraövervakning vid särskilda objekt som medieredaktioner, asylboenden och religiösa samfund.

Sverige och Europa står nu på tå inför risken av ytterligare terroristattacker. Fortfarande finns terrorattackerna i fredags i Paris, utförda av den religiösa brutala sekten IS, i färskt minne.

Vid Civilförsvarsförbundets stämma i oktober antogs en proposition om förbundets arbete mot terrorism. Detta inbegriper informations- och kunskapsspridning, medverkan i demokratiprojekt, medverkan i lokala aktiviteter som syftar till för att minska utanförskapet i samhället genom att främja integrationen för att därmed motverka att människor lever i utanförskap, kontakta kommunen för att få information om vad som är på gång samt erbjuda assistans, till exempel inom asyl- och flyktingmottagningen.

Följande råd ges om vi drabbas av ett terrorattentat:

  • Försöka hålla oss lugna.
  • Vara uppmärksam och försiktig vid stora folksamlingar.
  • Tipsa polisen om misstänkta föremål, agerande m.m.
  • Tipsa säkerhetspolisen om hot/risker mm via www.sakerhetspolisen.se
  • Larma, genom att ringa 112, i livshotande situationer.
  • Föra drabbade i säkerhet och ge första hjälpen.
  • Följa UD:s reserekommendationer.

Foto: Christian Bolstad/Flickr