Hösten är inbrottstjuvarnas högsäsong

Högsäsongen för inbrottstjuvarna är här. I skydd av mörkret tar de sig in, även i hus med larm och personer sovande inne i bostaden. På tre till fyra minuter är de klara med ett inbrott. De utsatta känner sig naturligtvis kränkta och känslan av obehag infinner sig. Någon har varit inne och rotat i den privata sfären. Förra året begicks över 88 000 anmälda inbrott, en ökning med 44 procent de senaste tio åren. Under mörka november fördubblas inbrotten.

Nio av tio inbrottstjuvar tillför proffsligor, en del svenska en del utländska. De åker runt i förväg och rekar och slår till vid lämplig tidpunkt, använder ofta handskar och andra skydd för att inte lämna efter sig DNA-spår. Eftersom nio av tio förvarar sina värdeföremål i sovrum och badrum kan tjuvarna effektivt söka igenom bostaden på kort tid.

Knep som tjuvarna enligt polisen använder sig av är att tejpa dörrar, rulla ihop mattor och lägga stenar på soptunnor för att se om någon är hemma eller bortrest. Nedsläckta hus är också lockande. Tjuvar koncentrerar sig ibland också på äldre där man tror att det finns mer kontanter och juveler, det mest eftertraktade.

Bästa sättet att minska risken för inbrott är att hjälpa varandra grannar emellan och hålla koll åt varandra. Det är också viktigt att ha en bra relation med polisen och informera om misstänkta händelser samt naturligtvis anmäla alla inbrott. Gillar man djur kan hund ha en avskräckande effekt. Tidsstyrd belysning och rörelsestyrd belysning kan vara avskräckande, se över skalskyddet och skaffa larm som även är aktiverat nattetid när ni är hemma. Ha koll på ytterdörren om den är olåst dagtid. Stoppa undan eventuella värdesaker på udda platser och låt inte plattor, mobiler, plånböcker och nycklar ligga framme.

Texten bygger på verkliga händelser, information från polisen och artikel i Kvällsposten

 

Foto: Sax/Flickr