Ny stödtelefon ska verka mot radikalisering

Röda korset startar nu en nationell stödlinje där familjer som känner sig oroade över att någon i familjen håller på att radikaliseras ska få hjälp. Projektet med stödlinjen startar den 16 november och pågår fram till juni 2016.

– Röda Korset har lång erfarenhet av stödtelefoner och tanken är att en nationell stödtelefon ska göra nytta. Vi lyssnar, ger råd och tillsammans ska vi försöka göra skillnad. Vi vet att ingen föds till extremist, säger Anna Carlstedt, ordförande i Röda Korset.

Stödtelefonen som kommer igång i mitten på november ska verka i kampen mot terrorism. Huvudfunktionen är att ge råd och slussa vidare till berörda myndigheter eller andra nätverk vid behov. Det är ett uppdrag som kommer från den nationella samordnaren Mona Sahlin.

– Det har funnits en urusel beredskap ifrån samhällets sida för hur man slussar vidare och hjälper människor som befinner sig i de här situationerna i Sverige, säger Sahlin till Dagens Nyheter.

Röda Korset kommer nu att fungera som en sluss till berörda myndigheter och ge personer möjlighet att komma i kontakt med olika nätverk. Numret är ännu inte känt.

Telefonen kommer att bemannas på vardagar mellan 09.00 och 15.00. Resten av tiden kan man tala in ett meddelande på en telefonsvarare.