Vill se fotoförbud på olycksplatser

Att fotografera vid olycksplatser är problematiskt. Det menar Ambulansförbundet Alarm som nu vill se en lagstiftning om fotoförbud på olycksplatser.

Det har blivit allt vanligare att civilister filmar eller fotograferar skadade personer vid olycksplatser. Det är något som Ambulansförbundet Alarm har uppmärksammat. De vill nu  se en förändring i lagstiftningen som ska innebära att ambulanspersonal ska ha rätt att sätta upp avspärrningar vid olycksplatser för att förhindra onödig fotografering.

– ­Det här har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem och nu har det blivit så stort för oss alla i blåljusfamiljen så att vi på Ambulansförbundet har valt att föreslå åtgärder, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet till tidningen Journalisten.

Ambulansförbundet ska nu uppvakta Justitiedepartementet samt myndigheten för samhällsskydd och beredskap med det nya förslaget. Brottsrubriceringen föreslås lyda ”otillbörlig olovlig fotografering”.

Läs mer om fotoförbudets konsekvenser för media.