Flyktingkatastrofen

Nästan varje dag läser jag om flyktingar som förolyckats på vägen till något som de hoppades skulle bli ett bättre liv. Flyktingar drunknar, de kvävs instängda i lastbilar och de utnyttjas i sin utsatthet av människosmugglare och profitörer. Flyr gör människor från krig och förföljelse, fattigdom och svält. Flydde gjorde också nordbor för inte alltför länge sedan, till USA framför allt. De flydde därför att de inte hade något val. Det gör också flyktingar idag. Vi upplever en av de värsta flyktingkatastroferna någonsin.

Hur ska vi agera i denna kris?

Någon vill bygga murar och stänga ute flyktingar, någon annan vill ta emot fler flyktingar och hjälpa på alla sätt de kan. För mig är det en självklarhet att hjälpa om jag kan, om vi kan. Och jag tycker att vi kan och att vi bör. Vår värdegrund och verksamhetsidé förpliktar också till att hjälpa.

Ute i landet har Civilförsvarsförbundet föreningar som valt att hjälpa till på något sätt, kanske genom att bjuda in nyanlända till aktiviteter och träffar. Beundransvärda initiativ, i mitt tycke. Om du eller din/er förening jobbar med flyktingfrågan på något sätt – hör gärna av er till oss så kan vi sprida ert initiativ vidare!

Tips på läsning:

”Flyktingspöket går åter genom debatten”, ledare av Peter Wolodarski, DN.

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-flyktingspoket-gar-ater-genom-debatten/

”Så kan du hjälpa”, artikel SVT.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/flyktingvagen-vaxer-sa-kan-du-hjalpa

Radiohjälpens insamling för människor på flykt
http://www.svt.se/radiohjalpen/insamling-for-manniskor-pa-flykt

Sök volontärer för uppdrag i föreningen
http://www.volontarbyran.org/