Stödja och hjälpa i topp bland volontärer

Volontärbyrån har släppt sin årliga rapport, volontärbarometern, som kartlägger det ideella engagemanget. Över 1000 volontärer har sagt sitt: Den främsta anledningen till att vi engagera oss ideellt är för att kunna stödja och hjälpa.

Volontärbarometern, som i år firar 10-års jubileum, hade för femte året i rad stödja och hjälpa i topp av de främsta anledningarna till att engagera sig ideellt. På andra plats kom alternativet göra en konkret insats istället för att skänka pengar.

Nästan samtliga tillfrågade kan tänka sig att engagera sig ideellt även nästa år och många vill engagera sig i något ledaruppdrag:

– I dag ägnar sig 11 procent åt ledaruppdrag men så många som var tredje säger att de vill göra det i framtiden, skriver Volontärbyrån i sin rapport Volontärbaromotern.

Detta bäddar för goda rekryteringsmöjligheter för till exempel Frivilliga resursgruppen (FRG) där uppdragen ofta är väldigt konkreta och möjligheterna för den som vill ta en ledarroll är goda genom Frivilliga Resursgruppens möjligheter till ansvarig- och ledarutbildningar.

Du som är intresserad av att bli volontär i en Frivillig resursgrupp, kolla in Frivilliga Resursgruppens webbsida.

För dig som vill läsa mer om vad som får människor att engagera sig ideellt hänvisar vi till rapporten Volontärbarometern.

Text: Joel Sundberg

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem