Ekologisk mat minskar halterna av bekämpningsmedel i kroppen

Genom att äta ekologisk mat minskar halterna av bekämpningsmedel i kroppen. Det visar en undersökning gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Coop. I undersökningen, där familjen Palmberg på två vuxna och tre barn deltog, minskade halterna och mest hos barnen.

Under en veckas tid åt familjen icke-ekologisk mat och lämnade dagliga urinprov. Spår från åtta bekämpningsmedel hittades, bland annat från insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel.

Därefter åt familjen ekologisk mat i två veckor och fortsatte lämna urinprov. Mängderna av bekämpningsmedel minskade och mest hos barnen.

– Vi blev förvånade när vi insåg hur mycket bekämpningsmedel som vi får i oss genom maten. De här veckorna gjorde att vi blivit mer medvetna om vad vi äter. Nu blir det mycket mer ekologiskt här hemma, säger Anette Palmberg.

Innan åt familjen bara icke ekologisk mat men nu blir det en mix.

 

Läs mer här: Ekologisk mat minskar halterna av bekämpningsmedel i kroppen