Gemensam övning i Morokulien

I början av veckan hölls en samverkansövning mellan Räddningstjänsten Eda i Sverige och Eidskog brannvesen i Norge. Syftet var att träna samverkan och platsen för övningen var Morokulien, gränsområdet mellan Eda och Eidskogs kommuner.

Arvika Nyheter skriver att scenariot var att en person som passerade Morokulien infocenter såg att det rök ur byggnaden och hörde att det fanns personer inne i byggnaden. Först på plats var Räddningstjänsten från Eda som fick ut två personer efter rökdykning. Eidskogs brannvesen avlöste och fortsatte rökdykningen och fick ut ytterligare en skadad. Det svenska kommunikationsnätet Rakel kopplades samman med norska Nödnett för sambandet.

Förutom räddningstjänsten och brannvesendet deltog även svensk och norsk ambulans och norsk polis. Frivilliga Resursgruppen (FRG) Arvika-Eda agerade skademarkörer

 

Fotnot: 1959 kallade Lennart Hyland och norske Randi Kolstad det sex hektar stora gränsområdet för Morokulien. Detta i ett radioprogram som hette ”Över alla gränser”. Statsministrarna från Sverige och Norge, Tage Erlander och Einar Gerhardsen, erkände 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, microstat, med en livslängd bestämd till en vecka. Statschef blev Hyland. Vid ett jubileum 2009 kröntes Lars-Gunnar Björklund till ”Kung över fredsriket” med namnet Lars I Gunnar. Morokulien har också egen valuta, Dinar. Moro betyder kul på norska. Källa: Wikipedia.

Foto: Flickr/Blondinrikard Fröberg. Bilden tagen i ett annat sammanhang.