Skärpta passkontroller på grund av terrordåd

Efter terrordåden i Paris och Köpenhamn stärks passkontrollerna inom Europa. Nu införs krav att alla EU-medborgare ska visa pass vid in och utresor i Europa.

Alla EU-medborgare som reser in och ut ur EU ska nu behöva visa pass vid länders gränser. Detta efter att säkerheten stärks vid samtliga passkontroller i Europa efter terrordåden i Paris och Köpenhamn tidigare i våras. Egna medborgare har tidigare inte setts som ett hot, något som nu har förändrats.

– Vi har en total kontroll av ankommande tredjelandsresenärer och ingen kontroll av EU-medborgare, sade Patrik Engström, chef för Nationella operativa avdelningens gränspolissektion till Ekot under morgonen.

Planen är att alla EU-medborgares pass ska börja scannas vid in- och utresor ur Europa med start i april. I Sverige vill gränspolisen dessutom införa automatiska spärrar för att minska köbildning vid passkontrollerna. En ny kategori ”utländska stridande” kommer sannolikt att införas i databaserna för att ta tag i frågan om unga som väljer att strida för bland annat Islamiska staten.

Foto: Jon Rawlinson www.flickr.com