Störningar i telenätet drabbade SOS-Alarm

Under gårdagen drabbades Sverige av stora telestörningar. Många abonnenter till Telia, Tele2 samt Telenor tele blev utan telenät och även SOS-Alarm fick problem med bristande telefoni.

Störningar på 2G-, 3G- och 4G-nätet förekom igår över hela landet. Flera operatörer som Telia, Tele2 samt Telenor fick problem med både samtalstrafik och surfnät. På SOS-Alarm upptäckte de under måndagsförmiddagen att många samtal bröts eller inte kom fram alls. De ombads att försöka ringa upp igen och på måndagseftermiddagen var telenätet åter i bruk men något segt de första timmarna.

– Vi hade många samtal som bröts de första timmarna under störningarna vilket var mycket svårt för våra operatörer. Vi rådde dem som ringde till SOS-Alarm att lägga på och ringa upp igen, berättar Anders Klarström, presschef på SOS-Alarm om gårdagens hetsiga timmar med stort mediapådrag.

AndersK2_liten Anders Klarström. Foto: SOS Alarm

I dagsläget finns ingen klar information om det bristande telenätet bidrog till flera sena ambulansinsatser vid SOSAlarm. Enligt SR har dock minst en person, en skottskadad ung kille i Norrahammar drabbats av telestörningarna då dennes ambulans skickades iväg en minut senare än vanligt.

Problemet som uppstod med de kraftiga störningarna berodde på ett tekniskt fel i en routerhårdvara. Mest drabbade av störningarna i telenätet var Stockholm, Östergötland, Sörmland, Västmanland, Dalarna, Gästrikland och Norrbotten.

Med anledning av denna händelse deltog generalsekreteraren Anders M. Johansson i SR Ekot och pratade om Sveriges krisberedskap. Lyssna på det här.

Foto: SOS Alarm.