Trafikfarligt under sportlovsveckorna

Under sportlovsveckorna beger sig många ut på snöiga vägar vilket bidrar till ett ökat antal trafikolyckor. Hur man kör och lastar bilen kan göra skillnad mellan liv och död.

Över en miljon svenskar beräknas i år åka på sportlovssemester mellan veckorna sju och elva. Statistik från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar att det sker 30 procent fler olyckor sportlovsvecka sju jämfört med en vanlig vecka. Vanligaste skadan under denna period är kollisionsskador bakifrån på grund av halt underlag och för korta avstånd till andra bilar. I nordligaste Sverige har man även fått problem med ovanligt mycket ren och älg på vägarna. Under januari har 650 viltolyckor skett i Norrbotten.

Ett annat vanligt problem är att många tenderar att packa bilen osäkert. Folksams senaste studie visar att tunglastadebilar häver sladdar mycket sämre än bilar som ej bär last. Fyra av tio svenskar uppger även att de har en plan för hur de packar bilen och att säkerheten inte alltid kommer i första hand.

– Hur bilen lastas ger dramatiska skillnader i våra sladdtester. Det är A och O att packa rätt inför sportlovsresan, säger trafikforskare Anders Ydenius på Folksam.

Sex av tio dödsolyckor i vinterlag startar med en sladd. Det är viktigt att packa tunga saker nederst i bilen och längs bilens sidoväggar. Läs nedan om hur man lastar en bil på bästa sätt och vad man skall tänka på längs vintriga vägar.

 

Så bilar du säkert på vintern:

Håll avstånd, följ hastighetsbegränsningar och rätta in dig i kön. Kolla så att vinterdäcken är på och i bra skick. Anpassa fart efter väglag och sikt. Var utvilad inför körningen och ta regelbundna pauser. Lasta tungt bagage nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se till att ha vatten, proviant, reflexväst och varma kläder lättillgängligt i bilen. Håll koll på den högst tillåtna vikten på lasten för din bil. Den står i besiktningspapperna eller instruktionsboken. Tänk på att både passagerarnas (ej förarens) vikt och lasten ska räknas in i den högst tillåtna lasten för din bil. Innan avfärd, kolla vädret och det rådande väglaget med Trafikverket och planera din körning.

Källa: Trygg-Hansa

 

Så packar du bilen:

– Kolla tillåten max vikt för din bil och hur mycket du får ha på taket.
– Räkna ihop passagerarnas vikt så ser du hur mycket bagage du kan ta med.
– Placera tunga saker så lågt och så nära ryggstödet som möjligt.
– Last ovanför ryggstödet bör vara lätt – använd bagagenät.
– Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.

Källa: Folksam

 

Vägarna som belastas extra hårt under sportlovsveckorna:

– E45 från Göteborg och uppåt upp i inlandet
– E18 från Stockholm
– E16 från Gävle och rakt in i landet.
– Riksväg 70 och 71 i Dalarna
– Väg 83 i Hälsingland
– E14 i Jämtland
– E4 norrut från Stockholm
– E20 mellan Göteborg-Stockholm

Källa: Trafikverket

Foto: Mark Roy www.flickr.com