Akutgrupp Örebro-Värmland får två stora uppdrag

Händer det en olycka under Svenska Mästerskapen i skidor i Ånnaboda och under Världsmästerskapen i skidor i Falun, är det Akutgrupp Örebro-Värmland som kommer att plåstra om deltagare och besökare. ”Att få dessa uppdrag är stort”, säger verksamhetsledare Pekka Kaukonen.

Mellan 26 januari och första februari är det dags för Svenska Mästerskapen i skidor i Ånnaboda och mellan 18 februari till första mars är det Världsmästerskap i skidor i Falun. Akutgrupp Örebro-Värmland har nu fått äran att agera akutgrupp under dessa två mästerskap. Vid tävlingarna i Ånnaboda kommer Akutgruppen tillsammans med Landstingets sjukvård arbeta med sjukvården längs tävlingsbanans start och mål. En sjukstuga kommer även att upprättas. Under Skid-VM kommer Akutgruppen att ansvara för akuta händelser och sjukdomsfall på Lugnets camping-område. Denna camping ligger mitt i tävlingsområdet och kommer att vara fullbelagd i två veckor. Civilförsvarsförbundets verksamhetsledare Pekka Kaukonen är mycket glad för uppdragen.

– Att få dessa uppdrag är stort. SM på skidor har vi varit ”bokade” sedan förra året men förfrågan om uppdraget på VM på skidor kom för två veckor sedan. Trots den korta framförhållningen har vi lyckats ta oss an detta uppdrag. Till dessa två uppdrag kommer Akutgruppen att använda sig av cirka 15 personer. Många av dem är med på båda uppdragen, berättar en nöjd Pekka Kaukonen.

 

Fakta

Akutgruppen har varit aktiv sedan 2008 och alla som är med i gruppen har gått en utbildning som gäller för Akutgrupp. En del av Akutgruppens medlemmar har även en FRG-utbildning i ryggen. Några är även utbildade undersköterskor och sjuksköterskor.

Arbetet inför VM i Falun pågår. Foto: Svensk Vägguide 2015. www.flickr.com