Svaga isar över hela landet

Vinterns hittills milda väder har bidragit till att Sveriges insjöar och havsvattenisar är betydligt tunnare än vanligt. På många håll i landet uppmanas nu människor att inte bege sig ut på isar.

Isens bärighet kan förändras fort, den is som höll igår kanske inte håller idag. I lördags gick två personer genom isen vid Lilla Essingen i Stockholm men kunde räddas. På sjön Ämmern i Kinda kommun gick tre personer genom isen förra veckan och tio personer gick genom isen i Järla sjö. Största försiktighet bör nu vidtas vid landets insjöar och hav, uppger Svenska livräddningssällskapet.

Lisa Lind, oceanograf på SMHI, menar att vinterns milda klimat har lett till att isarna är betydligt tunnare än vanligt.

– Allmänheten bör verkligen undvika att ta sig ut på isar. Isen som ligger i Norrbottenviken är just nu den enda havsisen som går att lita på, säger Lisa Lind.

Hon kan även berätta att Luleås isväg som vanligtvis brukar vara plogad vid denna tid på året, ännu inte har öppnats.

– Den är alldeles för tunn och av säkerhetsskäl hålls den ännu stängd. Isen i södra Sverige är även mycket tunnare än vanligt och det är mycket riskfyllt att bege sig ut på många isar runt om i Sverige, säger Lisa Lind.

Tips och råd

Kontakta din kommun för mer information om vilka isar som är säkra. Var aldrig ensam på isen och tala alltid om för någon om du planerar att ge dig ut på en is. Testa med en ispik så att isen är tillräckligt bärig, minst tio cm för att vara säker att gå på eller åka på. Isdubbar ska även tas med samt visselpipa om kritisk situation skulle uppstå.

Bild: Monika Ice scating 2009 www.flickr.com