10 år sedan stormen Gudrun

På kvällen den 8 januari 2005 slog stormen Gudrun till. SMHI hade förvarnat om rejäla vindstyrkor men ingen anade att konsekvenserna skulle bli så stora. Minst 14 människor dog och 730 000 hushåll blev utan el. Många var strömlösa i flera veckor.

– Jag tänkte på krig, min första tanke var att det här området måste vara bombat. Allt var sönderslaget berättade Tore Andersson i Nässja mellan Småland och Halland till Sveriges Radio 2005.

Sedan dess har elbolagen i Sverige investerat 17 miljarder kronor i nedgrävda kablar. Kabellängden motsvarar sträckan Sidney tur och retur. Nu har alla dessutom rätt till ersättning efter tolv timmars strömavbrott.Högsta medelvindstyrkan mättes till 33 meter per sekund på Hanö utanför Blekinge-kusten. På vissa platser i Småland mättes det upp 42 meter per sekund i vindbyarna.

Stormen fällde 250 miljoner träd vilket motsvarar ett års normalavverkning. Nu skedde allt på en gång och det blev ett digert arbete att ta hand om alla träd. I Småland kunde man köra förbi enorma virkeslager.

Vägar spärrades av nedfallna träd och telekommunikationerna slogs ut. Många frivilliga var med och hjälpte till med att röja både ledningsgator och vägar. Gudruns framfart beräknas ha kostat Sverige 21 miljarder kronor, skogens skador stod för en större del.

 

Foto: JO Bengtsson, Civilförsvarsförbundet Ljungby