Drabbade i skogsbranden får extra hjälp

bild

 

Under hösten drog Civilförsvarsförbundet i gång en insamling för att hjälpa drabbade och hjälpare i den stora skogsbranden i Västmanland. Drygt 900 000 kronor har samlats in och under gårdagen delades pengarna ut vid en ceremoni i Västerås till behövande parter.

– I urvalet har vi lyft fram de som har drabbats allra värst, precis samma bevekelsegrunder som människor har haft när de har skänkt pengar till insamlingen, berättar Civilförsvarsförbundets förbundsordförande Sven Lindgren.

Drygt 900 000 kronor har hittills kommit in till förmån för de drabbade och brandens hjälpare. 15 enskilda personer får nu ett bidrag och fyra organisationer får dela på 230 000 kronor.

Beslutet om fördelningen har tagits av Civilförsvarsförbundet i samråd med en bedömningsgrupp bestående av landshövding Ingemar Skogö, Länsstyrelsen Västmanland, bankdirektör Christer Eklind, Sala Sparbank samt förbundsordförande Sven Lindgren, Civilförsvarsförbundet.
– Vi avslöjar inte namnen på dem eller exakt vilka summor de får. Men jag kan berätta att den störstadelen går till de anhöriga till mannen som omkom i skogsbranden samt till den man som blev svårt skadad, säger Sven Lindgren.

Det handlar om de två männen: Robert Svensson, som avled, och Reine Ullén som räddades.

De övriga 13 enskilda som får pengar får bidrag till exempelvis förstörda uthus, staket och träd. De får hjälp till sådant som inte täcks

– De får hjälp till sådant som inte täcks av kommun eller försäkringsbolag, förklarar Sven Lindgren.

120  000 kronor ges som bidrag till den tackceremoni som hölls i Aros Congress Center 17 november. Där hedrades och tackades 700 personer för sina insatser vid skogsbranden

–  Vi vill rikta ett stort tack till alla som har skänkt pengar. Många har bidragit: enskilda personer, kyrkor genom kollekt, föreningar och banker, säger Sven Lindgren.

Bilden: Från vänster förbundsordförande Sven Lindgren, Anitha Barräster, Svartådalens bydeförening, en av mottagarna samt avgående landshövding Ingemar Skogö.

Foto: Anders J Andersson