Skåne i beredskap inför Alexander

En storm är på väg in över södra Sverige och SMHI har utfärdat en klass 2-varning i flera län. Civila uppmanas nu att bli krisberedda inför det oväntade.

Södra Sverige är i beredskap då stormen Alexander drar in över landet under fredagseftermiddagen. Kraftiga vindbyar är att vänta och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för fredagskvällen i Skåne, Halland, Västra Götaland, på Gotland och på Öland. Stormen väntas drabba nordvästra och västra Skåne värst. Allmänheten uppmanas nu att bli krisberedda och följa information via internet, radio eller TV.

Johan Ekerman, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Skåne, säger att Skåne är väl förberedda inför stormen.

– Vi fick larmet redan i tisdags från SMHI så vi har haft tid på oss. Det är positivt att stormen sker en sen fredagskväll i stället för en vardagsmorgon då det är mer ruljans ute. Skåne- trafiken ställer in flera tåg, evenemang ställs in och organisationer och räddningstjänst står beredda, säger Johan Ekerman till SR.

Johan Ekerman hoppas nu att medborgarna är redo för att hantera stormen.

– Medborgare bör ta in lösa föremål från sina tomter eller surra fast dem, ladda med stearinljus i fall att strömmen går, ha ficklampor drivna av batterier i närheten och se till att de har en batteridriven radio nära till hands för att kunna följa informationen, säger han.

Enligt SMHI kommer stormen att avta under morgonen till lördag. Lågtrycket kommer att dra vidare och Skånes väder förväntas under lördagen att bli betydligt lugnare.

Foto: Craig Jarvis 2014 www.flickr.com