Oväder orsakar strömavbrott­­

Ett hårt oväder har dragit in över stora delar av Sverige och vindbyar upp till 20 meter per sekund har mäts på flera håll. Många hushåll i Värmland och Götaland är nu strömlösa och Fortum tror att elen kommer vara åter vid lunchtid i dag onsdag. 

Under tisdagsmorgonen har vindbyar upp till 20 meter per sekund mäts på flera håll i Sverige. Värst drabbade är hushåll i Värmland och Västra Götaland där över 2200 hushåll har påverkats av strömavbrott. I Hammarö kommun i Värmland är cirka 1200 personer utan ström. Fortum arbetar nu med problemet.

– Prognosen är att de flesta ska ha strömmen tillbaka vid lunch och resten i eftermiddag. Även längs norra västkusten har strömmen fallit, där beräknas samtliga 1 000 hushåll ha strömmen tillbaka vid lunch, säger Per-Oskar Hedman, presschef på Fortum till SR.

Även längs norra västkusten har strömmen fallit, där beräknas samtliga 1 000 hushåll ha strömmen tillbaka vid lunch.

Ett fortsatt oväder är dock att vänta på sina håll. Träd som blåst ner på trafikerade vägar har rapporterats flitigt över hela landet. SMHI varnar nu för snöfall i kombination med hårda vindar som kan påverka trafikanter kring Sjuhärad, östra delarna av Halland och upp i fjälltrakterna. Klass 1-varningen för hårda vindar gäller även på Östersjön från norr till söder och över Vänern. Vattennivåerna väntas sjunka med en dryg meter i sydvästra Östersjön, vilket kan öka risken för grundstötning.

Vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över Öresundsbron, där maxhastigheten nu sänkts till 50 km/h.

 

Foto: Dave Mcglinchey 2014 www.flickr.com