Att hjälpa andra ger glädje – I dag firas Internationella frivilligdagen!

På många platser runt om i världen finns det människor som arbetar ideellt. När Internationella frivilligdagen firas i dag den femte december, väljer vi på kansliet i Stockholm att lyfta fram några av de som arbetar med krisberedskap och frivilligt ideellt inom Civilförsvarsförbundet.

I dag den femte december firas Internationella frivilligdagen. Dagen instiftades av FN 1985 i syfte för att uppmärksamma de människor som ägnar sin tid åt att hjälpa andra. Många organisationer och föreningar är i dag i stort behov av de människor som vill arbeta ideellt. Sverige är ett av de länder i Europa som ligger på topp när det kommer till frivilligt arbete. Enligt Volontärbyrån senaste undersökning engagerar sig i dag 52 procent av Sveriges befolkning inom barn-, ungdom, kvinnor- och pensionärsföreningar. 58 procent gör praktiska eller direkta insatser för andra människor och hela 98 procent kan tänka sig att under det kommande året engagera sig igen inom ideellt arbete.

Goda anledingar

Det finns många orsaker till varför så många svenskar i dag väljer att arbeta ideellt. Vissa uppger att ”delad glädje är dubbel glädje”, att det handlar om att känna sig behövd vilket i sin tur ger en tillfredställelse. Vissa uppger också att det handlar om att göra något meningsfullt med den tid man själv förfogar över. Att hjälpa en vän, en granne eller rent av en främling, gynnar både en själv och andra. Att byta miljö och få nya vänner ses också som en stark anledning till att arbeta ideellt.

Inom Civilförsvarsförbundet finns det otroligt många personer som arbetar ideellt. De är många som borde uppmärksammas för det fina arbete de gör. Denna gång möter vi röster från Norrland till Skåne som berättar om deras engagemang i Civilförsvarsförbundet.

Engagemang inom Civilförsvarsförbundet

Seppo Halunen, 49 år från Finland, boende i Ånge, är aktiv inom Civilförsvarsförbundet på många olika sätt. Han arbetar som instruktör och är även FRG-ansvarig i Ånge-kommun. Han tycker att frivilligt arbete är mycket viktigt, något som också gynnar hans eget välbefinnande.

– Det är otroligt viktigt att bidra till samhället och hjälpa andra människor. Just nu är säkerhetsläget i världen mycket dåligt, allt kan hända och vi måste kunna klara oss själva och tillsammans, säger Seppo Halunen.

Seppo Halunen började arbeta ideellt då han 2009 upptäckte Civilförsvarsförbundets olika verksamheter. Det är något som han är mycket glad över.

– Jag är mycket tacksam för att jag kunde bli delaktig i förbundets verksamhet, det spelar en betydande roll i mitt liv i dag. Jag mår bra av att hjälpa andra och det är fantastiskt att se hur folk tar åt sig av ny kunskap och växer som människor, säger han.

Gunni Palmlöf, 79 år, boende i Skanör i Skåne, tycker att det är stimulerande att arbeta inom Civilförsvarsförbundet. Sedan 90-talet har hon fokuserat på krisberedskap och är i dag sekreterare i Vellinges Civilförsvarsförbund, arbetar med förbundets tidning samt med informationsspridning och många andra uppdrag.

– Ju mer engagerad man är, desto roligare och spännande blir det, säger Gunni Palmlöf.

Tid behövs när man ska arbeta ideellt. Gunni som själv är pensionerad tror att bristen på ledig tid är en faktor till varför Civilförsvarsförbundet och många andra organisationer har en del problem med att rekrytera yngre människor.

– De yngre hinner ju inte med allt de förväntas göra. Då blir det svårt att hinna med att arbeta ideellt. För mig är det värdefullt att arbeta ideellt. Jag tycker om att skriva, möta människor och arrangera träffar. Man lär sig mycket helt enkelt, säger Gunni Palmlöf.

Per Wehlin arbetar som högstadielärare i Umeå och är FRG-ansvarig i kommunen. Innan han blev aktiv i Civilförsvarsförbundet arbetade han fackligt och har bland annat även varit skyddsombud. Att arbeta ideellt har länge varit en del av hans vardag.

– Jag har alltid uppskattat att hjälpa till, kanske därför också som jag valde att bli lärare. Inom FRG har jag fått ta del av intressant utbildning som gynnar mig både privat och professionellt, berättar han.

Per Wehlin anser att man kan dra stor nytta av att arbeta inom frivilliga krafter. Det gynnar både en själv och andra.

– Man utökar sitt nätverk och jag har alltid velat göra något av värde på min fritid. Utbildning i krisberedskap bidrar till samhället och i slutändan handlar det om att rädda liv, säger Per Wehlin.

Catrine Svedlund, 47 år från Umeå, har arbetat inom frivillig organisation i över 30 år. För ett och ett halvt år sedan gick hon med i Civilförsvarsförbundet och har sedan dess utbildats sig i hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Hon tycker att det är berikande att arbeta för att hjälpa andra och uppskattar umgängeskretsen som växer fram i anknytning till det ideella arbetet.

– Dels är det en möjlighet att själv utvecklas och dessutom blir man varm i hjärtat av att hjälpa andra. Det handlar också om att bemöta människor på det sätt man själv vill bli bemött. Hamnar jag i en bilolycka vid vägen vill jag att andra ska stanna för att se om jag behöver hjälp, likaväl stannar jag om någon behöver det, säger Catrine Svedlund.

Hennes tips till de som vill arbeta ideellt är att känna efter med kropp och själ vart deras intresse ligger.

– Det finns så många olika föreningar och organisationer att välja bland. Jag tycker att man ska fundera kring vad man är intresserad av och satsa helhjärtat på att arbeta inom en organisation i stället för flera. Man måste vara villig att bidra med tid och engagemang och det passar vid olika tider i livet. För vissa räcker det med att bidra med att skänka pengar om man saknar tiden, säger hon.