Elitstyrkor utbildas i Västerbotten

300 vindkraftverk i Västerbotten har byggts de senaste åren. Nu samverkar sex kommuner i norr och utbildar en elitstyrka som ska kunna utföra räddningsaktioner på höga höjder eller i djupa gruvschakt.

Brandmän från Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Storuman, Malå och Sorsele deltar i höghöjdsutbildningen. De är väl förankrade i säkerhetslinor och svingar sig ned från balkonger och andra höga höjder. Tanken är att man ska kunna rädda nödställda personer högt uppe i vindkraftverk eller djupt nere i gruvschakt.

– Vi måste vara väl tränade om vi ska kunna rädda människor vid höga höjder. Vi får allt fler vindkraftverk i Sverige och räddningsinsatser på hög höjd blir vanligare, säger utbildaren Hasse Svensson från Helsingborg.

För att ta del av filmklipp från utbildningsträningen i Västerbotten, tryck här.

Foto: Karin Björklund, www.flickr.com