Säpo har stoppat nya terrorattentat i Sverige

Säpo har enligt uppgifter till Aftonbladet avvärjt två terrorattentat de senaste åren. Militanta islamister bosatta i Sverige låg bakom planeringen som var i ett ”långt framskridet skede” när Säpo stoppade dem. Deras mål för attackerna låg i Sverige men Säpo berättar inte vilka.

– Vi har tidigare valt att inte berätta om de avvärjda attentaten, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo, till Aftonbladet.

Säpo kom dem på spåren genom spaning och egen underrättelseinhämtning, som det kallas. Sverige är ett av de länder i Europa som har en hotbild mot sig, enligt Säpo. Detta bland annat genom landets fredsbevarande insats i Afghanistan.

2010 inträffade ett terrorattentat i Stockholm när en terrorist mitt under julhandeln sprängde sig själv till döds på Bryggargatan som gränsar till det populära gångstråket Drottninggatan. Terroristen hade förberett för att även hans bil skulle explodera. Den hade han parkerat i närheten på Olof Palmes gata.

Foto: Anders J Andersson. Fotot är taget i december 2010 kort efter att en terrorist sprängde sig till döds på Bryggargatan. Den tvärgående gatan är Drottninggatan.